Комисията по бюджет и финанси гледа бюджета за 2023-а

Комисията по бюджет и финанси гледа бюджета за 2023-а

Стоп кадър/ФБ/ПП

A A+ A++ A

Комисията по бюджет и финанси на парламента гледа на първо четене законопроект с номер 49-302-01-44 за държавния бюджет за 2023 г. Заседанието е съвместно с комисията по икономически политики и иновации и с комисията по труд и социална политика, съобщи БТА.

Макар и с доста закъснение разглеждаме законопроекта за държавния бюджет на основата на законопроекта на служебното правителство. В бюджета е заложено увеличение на заплатите за администрации, чиито възнаграждения през 2022 г. не бяха увеличени възнагражденията, каза министър Асен Василев.

Макрорамката на бюджета също се основава на прогнозата на служебното правителство - с ръст на БВП от 1,8 процента и 184 млрд. лева брутен вътрешен продукт. Бюджетното салдо ще е с дефицит 3 процента чрез значително увеличение на приходната част, най-вече въз основа на ДДС и на второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Василев.

В разходната част намаляват парите за издръжка, отпадат и някои капиталовите разходи. Всички проекти, които са в процес на изпълнение не се пипат, но тези по които няма обществени поръчки отпадат, защото е малко вероятно те да бъдат изпълнени до края на годината.

Ние сме заложили капиталова програма от над 8 млрд. лева и ако тя се изпълни, това ще е добре за икономиката на държавата. През последите 10-15 години се залагат средства за капиталови разходи, но има поне 20 процента неизпълнение на тази програма, посочи Василев.

Запазват се социалните политики и плащания. Пенсиите и парите за майчинство се вдигат. Има пари за образование и за учителската заплата, която ще е 125 процента от средната заплата за страната. Има пари за университетите и за БАН, за увеличение на стипендиите, за строеж на детски градини и за компенсации за родителите, чийто деца на са приети в детска градина. Осигурени са средства за спорт и за културни дейности.

За общините са осигурени 15 процента увеличение на разходите за персонал, както и капиталовите им програми.

Този бюджет трябва да отговаря на очакванията на бизнеса и на гражданите и да няма изненади. В него няма нови политики, те ще са в следващия бюджет. Най-добре е да не се създават трусове в икономиката и да не се пречи на основите цели за членство на страната в Шенген и еврозоната, както и да се повишат социалните разходи.

Както и през 2021 и 2022 г. ние предвиждаме дефицит в бюджета от 3 процента. Той е постижим и финансите на страната могат да останат устойчиви. Това се отнася и за следващите две години. Ние можем да водим нормална социалната политика и да не се лишаваме от инвестиции, без да трупаме дефицит и дълг. Държавният дълг ще е 22 процента от БВП, колкото приблизително беше досегашното му ниво през последните две години. "В бюджета няма магия ние ползваме пари от европейските фондове за капиталови разходи", посочи Василев.

Ние можем да надхвърлим този ръст на икономиката от 1,8 на сто. Миналата година ръста на БВП беше 3,9 на сто и бяхме първи по ръста на износа в ЕС, втори по ръст на индустриалното производство и първи по ръст на заплатите в ЕС. Заплатите изпревариха ръста на инфлацията с 2,5 на сто, уточни Василев.

Комисията по-късно днес ще гледа на първо четене и законопроект за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. и законопроект за НЗОК.

#Асен Василев #комисия #НС #държавен бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници