Кабинетът отпусна близо 1 млн. лв. за неработещ център за бежанци

Кабинетът отпусна близо 1 млн. лв. за неработещ център за бежанци
Проверка в началото на мандата на кабинета „Борисов“ разкри, че седем служители са назначени на щат в несъществуващия център за бежанци в Пътрогор и получават заплата от 2008 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството отпусна 931 687 лв. „за нормалното функциониране“ на транзитния център за бежанци в с. Пъстрогор, който все още не работи.

Центърът за бежанци е с капацитет за 300 търсещи закрила лица и ще има 35 души персонал, който се осигурява в рамките на щатната численост на Държавната агенция за бежанците.

Средствата, опуснати с решение на редовното правителствено заседание в сряда, са за издръжка на центъра и за заплащане услугите на преводачи, които ще бъдат наемани при необходимост.

Откриването на центъра е част от задълженията на България като държава – член на Европейския съюз, според Директива 2001/55/ЕС относно минималните стандарти за предоставяне на временна закрила в случай на масов поток от разселени лица.

Според законодателството бежанците трябва да бъдат отделяни от нелегалните имигранти и да бъдат настанявани в центрове с отворен режим, докато тече процедурата им за бежански статут.

Тъй като България разполага с едва около 450 места в отворените центрове за приемане, а получава годишно около 1000 молби за закрила, тези разпоредби не се спазват.

Представителите на компетентните институции – Държавната агенция за бежанците и Дирекция „Миграция“ към МВР, прогнозираха, че с отварянето на центъра в Пъстрогор този проблем ще бъде преодолян, предаде „Дневник“.

Пускането в експлоатация на транзитния център за бежанци в Пъстрогор предстои, но от Министерския съвет не са обявили датата на отварянето му.

Домът по документи всъщност беше открит още през 2007 г. от предишното правителство, но получи разрешение за ползване в края на 2011 г., припомня „Дневник“.

Проверка в началото на мандата на кабинета „Борисов“ разкри редица нарушения, заради които беше уволнен и тогавашният директор на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев.

Оказа се също, че седем служители са назначени на щат в несъществуващия център за бежанци в Пътрогор и получават заплата от 2008 г.

#Министерски съвет #Дирекция „Миграция“ #бежанци #Държавна агенция за бежанците #транзитен център #Пъстрогор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници