НС създаде комисия за отнемане имунитета на Волен Сидеров

НС създаде комисия за отнемане имунитета на Волен Сидеров
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание създаде анкетна комисия за отнемане имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Комисията беше избрана със 136 гласа „за", 11 против и без въздържали се. Против бяха единствено депутатите от "Атака".

Задачата на комисията е да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор както от 12 октомври, така и от 26 октомври.

Комисията е от 17 депутати, а срокът на работата й е 7 дни.

Явор Нотев от "Атака" обясни, че от искането, постъпило на 26 октомври, в което се поставя въпросът за задържането на народни представители, са изтекли само два дни, а е предвиден 14-дневен срок, в който депутатите могат сами да се откажат от имунитета си. По думите му, ако се следят стриктно правилникът и конституцията, възможностите за легитимно решение на парламента са само по първите искания от 12 октомври.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че това решение е нарушение на конституцията и на правилника.

"Ако България все още е правова държава, това дали някой е извършил престъпление, решава само съдът. Показах как спокойно можеш да отидеш в магазин и учебно заведение и да си купиш дрога, и това накърни нечии интереси", каза лидерът на "Атака", цитиран от БТА.

Цецка Цачева обясни, че няма пречка и новите искания на главния прокурор да бъдат включени като предмет на работа на комисията и посочи, че трябва да се спази изискването да не бъдат гласувани като проекти за решение преди изтичането на този 14-дневен срок. В този срок обаче не е пречка да бъде създадена временна комисия, която да се запознае и да излезе със становище по всяко конкретно искане за народен представител и да предложи проекти за решение, също отделни и самостоятелни, за гласуване в пленарната зала, обясни председателят на парламента.

Исканията от 12 октомври са за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Постъпилите на 26 октомври искания са за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу двамата депутати и за даване на разрешение за задържането им по описаното в искането наказателно производство. 

#комисия #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници