Срещата Путин - Асад изненада САЩ и предизвика реакции в цял свят

Срещата Путин - Асад изненада САЩ и предизвика реакции в цял свят
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската военна операция в Сирия е съпроводена от безпрецедентна дипломатическа офанзива от страна на Москва. Изненадващата визита на Башар Асад в руската столица и срещата му с Владимир Путин бяха сериозна изненада за САЩ и съюзниците им. Първото посещение зад граница на сирийския президент бързо вдига акциите на Москва в Близкия Изток, а също и пред Запада. Дали обаче Кремъл ще успее да събере добри дивиденти от неочаквания си ход, ще стане ясно утре, когато на среща по сирийския въпрос се събират външните министри на Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия. Според информация на "Комменрсантъ" Москва е предложила към тях да бъде включен и Иран, но САЩ едва ли ще се съгласят.

В понеделник късно вечерта Башар Асад пристигна изненадващо в Москва за преговори с Владимир Путин и още няколко от представителите на властта в Русия. В рамките на визитата му бяха проведени 3 срещи и в рамките само на 3 часа сирийският президент си замина обратно за родината. И макар да става въпрос за най-скоростната среща в историята на руско-сирийските отношения, тя предизвика реакциите на цял свят.

В Европа бяха по-сдържани с коментарите си по повод преговорите в Москва. "Русия трябва да развива перспективите, които позволяват запазването на Сирия като държава", отбеляза външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Френският президент Франсоа Оланд пък изрази надежда, че Путин е приел Асад, за да го убеди в най-кратки срокове да започне политическия процес за напускането на поста си. Реакцията на Вашингтон очаквано е негативна. "Русия не трябваше да разстила червения килим пред Асад, който използваше химически оръжия срещу собствения си народ. Това противоречи на обещанията на Москва за подкрепа на политическите реформи в Сирия", казват от Белия дом.

Най-остро обаче реагира Анкара. "По-добре беше Асад да остане в Москва за по-дълго, за да може сирийският народ да си отдъхне от него", казва турският премиер Ахмет Давутоглу. По подобен начин се изрази и опозиционният лидер в Сирия Махмуд Хамза. "Иска ни се руските власти да бяха закарали Бащар Асад в Москва, след което той никога повече да не се беше връщал в Сирия", казва той. Хамза обаче отказва да коментира последствията от посещението на сирийския президент в Русия и само отбелязва, че скоро всички ще видят за какво е ставало въпрос.

Макар по време на преговорите в Москва Путин и Асад на практика да повториха позициите си, които отдавна са известни на света, помолените от "Коммерсантъ" за коментар експерти смятат, че това е началото на дипломатическото настъпление на Русия.

"За Русия визитата на Асад има два компонента – имиджов и политически. Ако говорим за имиджа, то Моксва се опита да припомни на света, че Башар Асад е законно избраният президент на Сирия, напълно способен да се договаря с други лидери и който не се намира в изолация и може да пътува навсякъде по планетата. А освен това и че пристига именно в Кремъл, а не в Женева или във Вашингтон, за да решава съдбата на страната си", казва Дмитрий Поликанов, член на най-голямата неправителствена организация в Русия, следяща за опазването на мира и неразпространението на ядрени оръжия "ПИР-Център". Според експерта срещата е била сигнал и че без Русия и Башар Асад урегулирането на ситуацията в Сирия няма да мине. "Това е и един вид отговор на Барак Обама по повод доставените от САЩ на опозицията в Сирия зенитно-ракетни комплекси Stinger”, казва още Поликанов.

Според директора на Центъра за политически изследвания Андрей Фьодоров и бивш зам.-министър на външните работи на Русия основната цел на срещата в Кремъл е била окончателно да се легитимира позицията на Москва към Сирия, а също и нейните отношения с основните играчи в региона и по света.

"Преговорите между Путин и Асад бяха първо, сигнал, че сирийският президент остава привилигирован партньор за Москва и това трябва да сложи край на подмятанията, че скоро ще слезе от власт. Второ, това е много сериозен жест към Иран, който отдавна изпитваше сериозни опасения, че Русия ще се откаже от Асад по някое време покрай пазарлъците със Запада. И трето, визитата беше напомняне към Запада, че в бъдеще нито един акт в региона на Близкия Изток няма да може да бъде осъществен без Русия", казва Фьодоров. Според експерта това, че Москва е направила напълно прозрачна срещата и я е обявила на целия свят е ясен сигнал, че Русия слага всички карти на масата.

Източник: Коммерсантъ, превод: Inews 

#Сирия #Владимир Путин #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници