22 лева тол такса предлага инвеститор за скоростния път Варна - Бургас

22 лева тол такса предлага инвеститор за скоростния път  Варна - Бургас
A A+ A++ A

95 км скоростен път между Варна и Бургас да се плаща при ползване с 22 лева тол такса - това е предложил частен инвеститор за отсечката, която е част от магистралния пръстен на България. За момента няма решение, тъй като таксата се преценява като социално неприемлива.

Избран е скоростен път вместо магистрала, за да се спестят 15% от нужните средства, обясни регионалният министър Лиляна Павлова в парламента. Нужното финансиране е оценено на 524 млн. лв. без ДДС и все още не е осигурено.

През септември България е кандидатствала за финансиране за изготвянето на детайлен строителен проект по програма "Транспорт" 2014-2020 г. Павлова очаква до две години той да е готов. За самото строителство ще се търсят отделно пари.

За скоростния път "Черно море" сценариите са два, пишат регионални издания. Единият е частен инвеститор и концесиониране. При него ако тол таксата се окаже неприемлива, разходите ще се поемат от бюджета.

Разходите за експлоатация и поддържане може да се финансират и от винетни такси. Оставащата част от плащанията към частния партньор следва да бъдат финансирани от държавния бюджет, е записано в предварителните планове на държавата за проекта.

#Бургас #Варна #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници