Косовска групировка: Македония да се оттегли от "албанските" земи

Косовска групировка: Македония да се оттегли от "албанските" земи
Въпреки че политическите лидери в Македония призоваха към въздържаност, по улиците на Скопие вече се проведоха няколко шествия, на които прозвучаха антиалбански лозунги. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Неизвестна досега албанска групировка от Косово постави ултиматум на правителството в Македония и заплаши с нападение македонските полицейски и военни структури, ако исканията им не бъдат изпълнени.

„Предупреждаваме просръбското правителство на Никола Груевски, че има срок от две седмици да се оттегли от окупираните албански земи“, се казва в съобщението на Армия за освобождение на окупираните албански земи (АООЗ), тиражирано от албанския портал „Порталб“ и цитирано от „Фокус“.

Съобщението било издадено след спешно заседание на Генералния щаб на групировката.

В него се посочва, че в Бившата югославска република Македония (БЮРМ), каквото е легитимното юридическо наименование на Република Македония, „всеки ден се нарушават правата на албанците, блокирани са албански села и никой от корумпираните политици в етническа Албания не реагира“.

Групировката АООЗ заплашва да нападне македонските полицейски и военни структури, ако до две седмици Македония не се оттегли от „окупираните и колонизираните албански земи“.

Това е поредната реакция след жестокото петорно убийство в Македония от 12 април.

Четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен мъж бяха намерени убити района на езерото Железари край село Смилковци близо до Скопие.

Ръцете на четири от жертвите са били завързани, а телата са били наредени едно върху друго до изоставен автомобил. Петата жертва е открита на около 100 метра от останалите. Върху труповете има огнестрелни рани и следи от насилие.

Все още няма данни дали най-сериозното масово убийство в новата история на Македония е продиктувано от етническо напрежение.

Въпреки че политическите лидери призоваха към въздържаност, по улиците на Скопие вече се проведоха няколко шествия, на които прозвучаха антиалбански лозунги.

Етническото албанско малцинство, по-голямата част от което изповядва исляма, наброява една четвърт от македонското население от около 2,1 млн. души – предимно православни християни.

Напрежението между етническите славяни и албанци в Македония тлее от 2001 г., когато албански бунтовници се сражаваха срещу правителствени сили с искане за повече права за албанското малцинство.

Въоръженият конфликт отне живота на 80 души и беше потушен с намесата на НАТО.

През последната година също имаше искри на етническо напрежение в Македония. Сблъсъците между македонски и албански младежи през март завършиха с много пострадали.

#Македония #Косово #Албания #петорно убийство #групировка #Никола Груевски #езеро Железари #Смилковци #Скопие #БЮРМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници