Може цивилен да оглавява Военното разузнаване, ако е подготвен, смята експерт

Може цивилен да оглавява Военното разузнаване, ако е подготвен, смята експерт
ген. Съби Събев
A A+ A++ A

В последните 20 години и авиацията, и армията са били неглижирани. Подходът е Военното разузнаване да е оглавено от военен. Разбира се, не пречи да бъде цивилен, стига той да бъде добре подготвен в материята, заяви председателят на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ ген. Съби Събев пред БНР.

"Способностите на НАТО са сумарните способности на всички държави-членки и всяка държава в НАТО има ангажименти да развива отбранителни способности. Ние, винаги поради някакви други приоритети – недостиг на средства и т.н, политиците намаляваха бюджета. Беше приет ангажимент при приемането на България в НАТО в средносрочен план да поддържаме, тъй като нашите въоръжени сили се нуждаеха от модернизация, за да бъдат оперативно съвместими с НАТО и ето 11 години, след като България е член на НАТО, ние не можем да кажем, че целите по оперативната съвместимост са постигнати. Напротив! Има много да се работи", коментира ген. Събев.

Той уточни, че за пръв път България ще попадне под противоракетен чадър, когато бъде завършена системата за противоракетна отбрана, която САЩ изгражда в Европа.

"Необходими са такива способности, предвид на бързото развитие на ракетните технологии и разширяването на страните, които притежават такива балистични ракети. Тенденцията е все повече страни да придобиват такива способности. Вече ракетноядреното върздържане, което съществуваше през студената война, не е гаранция, че такива средства няма да бъдат използвани. Добре е, че България се намира под такъв чадър", коментира ген. Съби Събев.

#ген. Съби Събев #чадър #ракетен щит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници