Евробарометър: 65% от българите подкрепят ЕС за бежанците

Евробарометър: 65% от българите подкрепят  ЕС  за бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Имиграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо според последното проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и публикувано в сряда.

Относно миграционните теми, средно за Съюза 66% от анкетираните са заявили, че решенията трябва да се взимат на ниво ЕС, а не само от националните правителства. Все пак проучването констатира национални различия, като в полза на това ЕС да взима повече решения са между 79% и 81% от анкетираните в Кипър, Германия, Испания, Люксембург и Холандия, но само 40% в Естония, Полша и Словакия.

В България позицията по темата е близо до средното ниво в целия ЕС – според 65% от запитаните българи решенията по темата трябва да се вземат на европейско ниво.

Европейските граждани са разделени по подобен начин и по темата за прием на бежанци. Средно за ЕС 78% от анкетираните заявяват, че мигрантите трябва да бъдат разпределени сред държавите членки. Най-много гласове „за“ има сред германците (97%), а най-малко – сред словаците и чехите с 31%. От всички 78%, които подкрепят разпределението на бежанците сред страните членки, 75% подкрепят това да стане чрез задължителни квоти, определени от ЕС.

Повечето от анкетираните българи също са заявили, че търсещите убежище трябва да бъдат разпределени сред държавите членки, като 60% от тях напълно са се съгласили с това твърдение. Според 74% от анкетираните българи това трябва да стане чрез обвързващи квоти.

Безпокойството от имиграцията и тероризма е показало най-голямо увеличение в сравнение с другите страхове на европейците, изследвани през 2013 г., като безработицата, социалните неравенства и финансовата криза. За 47% от анкетираните, имиграцията е най-голямото предизвикателство пред ЕС и държавите членки, за разлика от 14% през 2013 г.

По този въпрос България отново се движи в средните нива за ЕС, като през 2013 г. за 12% от запитаните имиграцията е била проблем, докато в края на септември 2015 г. това вече се отнася за 49%.

#Евробарометър #ЕС #бежанци #мигранти #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?