Петролни фирми са подали сигнал до Цацаров срещу Агенция "Митници"

Петролни фирми са подали сигнал до Цацаров срещу Агенция "Митници"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководството на Българска петролна и газова асоциация внесе сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция "Митници".

В сигнала се твърди, че БАЦИС би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва данни и по този начин да бъде изцяло гарантирано постъпването на акциза в бюджета. Фирмите са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора "течни горива" вложенията са за над 150 млн. лв.

„След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници”, се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които  въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи”, пише в сигнала до главния прокурор.

В сигнала се поставят въпросите дали е осигурено събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар, всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС, спрямо кои икономически оператори са извършвани „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани, по какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП.

#Сотир Цацаров #Агенция "Митници" #сигнал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници