Около 100 заповеди за арест на военнопрестъпници от Косово

Около 100 заповеди за арест на военнопрестъпници от Косово
http://www.ehowzit.co.za
A A+ A++ A

Около 100 заповеди за арест, издадени от Сърбия срещу косовски албанци, заподозрени във военни престъпления през 1998-1999 година, са в базите данни на международните полицейски служби, информира агенция ТАНЮГ, цитирана от БГНЕС.

Става дума както за лица, срещу които вече се водят наказателни дела, така и за други, срещу които следствените действия са били прекратени, но може да бъдат възобновени, ако лицата бъдат задържани.

Към втората група спада и бившият косовски премиер Рамуш Харадинай, задържан по сръбска заповед във Франция.

Източник на ТАНЮГ посочва, че 57-те заповеди за арест, издадени от Прищина в понеделник срещу косовски сърби, нямат правна сила извън територията на Косово, защото страната не е член на Интерпол.

На 4 януари френската полиция задържа бившия министър-председател на Косово Рамуш Харадинай във връзка с искане на Сърбия по обвинения във военни престъпления през 1998-99 година. По-късно френски съд пусна Харадинай под гаранция, но без право да напуска страната. Окончателно съдебно решение ще бъде взето на 2 март.

Международният трибунал за бивша Югославия не намери доказателства за вината на Харадинай, който е бил и командир в Армията за освобождение на Косово, и той беше оправдан по две дела в Хага.

#Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници