Обама и Ромни с готовност за първия си телевизионен дебат

Обама и Ромни с готовност за първия си телевизионен дебат
Президентът Барак Обама по време на предизборната си кампания в щата Вирджиния, 21 септември 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама и опонентът му Мит Ромни започват подготовка за първия от предстоящите три телевизионни предизборни дебата.

Това ще бъде последната възможност за американските гласоподаватели да направят своя избор за държавен глава на САЩ през следващите четири години, предаде Би Ти Ви.

Първият 90-минутен дебат ще се състои тази сряда в Денвър и за пръв път американските граждани ще могат да наблюдават Барак Обама и Мит Ромни един до друг.

По този начин избирателите ще имат възможността да сравнят не само политическите нагласи на двамата кандидата, а и тяхното поведение, коментира политическия анализатор на британския ежедневник „Гардиън".

По традиция всяка една от страните в дебата е изказала положителни оценки за своя опонент през уикенда, с цел да занижи неговите очаквания.

Поддръжниците на Барак Обама припомняха, че Мит Ромни е победител във всички дебати при процеса на номинация за кандидат от страна на републиканците.

В неделя пред „Фокс" кандидатът за вицепрезидент от страна на републиканците, Пол Райън, описа действащия държавен глава като „много добър оратор".

След дебата в Денвър ще има още два в Лонг Айлънд и Флорида, но първият обикновено има най-голяма тежест, коментира наблюдателят на „Гардиън".

Очакваните зрители са между 50 и 60 милиона, което е двойно повече от тези на партийните конвенции.

Републиканският кандидат Мит Ромни репетира още от август, тъй като според неговия щаб дебатите са основен момент от предизборната кампания.

Президентът Обама пък няма възможност за такава сериозна подготовка заради задълженията му в Белия дом, но все пак екипът му го съветва да бъде по-енергичен, защото в противен случай думите му може да се превърнат във фон.

Реално погледнато, нито един от двамата кандидати не е добър оратор, изтъква „Гардиън".

Един от основните въпроси на предизборния дебат в сряда ще бъде тайният запис на Мит Ромни, в които той нарича 47% от американското население, зависими от правителството.

Барам Обама ще се опита да се възползва максимално от това изказване, докато републиканецът трябва да се намери начин обоснове този свой аргумент.

Други водещите теми ще бъдат бавното икономическо възстановяване, безработицата, която е над 8 %, високия бюджетен дефицит и реформите в данъчното облагане.

#Президент на САЩ #Барак Обама #Мит Ромни #предизборни дебати #избори #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници