Безопасните дни от месечния цикъл

Безопасните дни от месечния цикъл
A A+ A++ A

Един от методите на контрацепция е календарният. Като имаме предвид началото на менструацията и средната дължина на цикъла при жената, да кажем през кои дни тя не може да забременее и може да има непротектиран сексуален акт без опасност от забременяване.

Като цяло концепцията е добра, следва логиката на физиологичните промени, които настъпват при всеки цикъл у жената, и на практика се използва като метод за контрацепция от много млади и възрастни семейни двойки. Но специалистите са категорични, че сигурността на метода е твърде ниска, за да може да се разчита на него като метод за контрацепция. Повечето двойки отчитат успех на база чиста случайност и късмет, което е несериозно да се обсъжда от медицинска гледна точка. Също толкова са и случаите на забременяване при двойки, прилагащи метода.

Овулацията най-често настъпва между 12-ия и 16-ия ден на цикъла на жената, но отделянето на яйцеклетката е сложен и повлияващ се от различни фактори процес, който може да се случи по всяко време на цикъла извънредно, със закъснение или по-рано. Жената може да забременее дори и по време на менструация.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници