2/3 от българите нямат пари „за черни дни“

2/3 от българите нямат пари „за черни дни“
59% от българите нямат никакви спестени пари за спешни нужди. За сравнение в Европа без пари за черни дни са 43%. Снимка: propertyvibe.co.za
A A+ A++ A

59% от българите нямат никакви спестени пари за спешни нужди, показва проучване на ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване, което е част от общоевропейско изследване.

За сравнение в Европа без пари за черни дни са 43%. Около 60% от българите обмислят внимателно, преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат веднага, сочи още проучването, цитирано от вестник „24 часа".

В същото време обаче българите са по-стриктни при разходите за почивката. 84% у нас планират предварително бюджета и 74% се придържат към него.

В Европа ясен финансов разчет си правят 71% от хората, но само 52% от тях го спазват.

Повечето българи се съветват със семейството, преди да инвестират. Едва 17% от сънародниците ни вземат самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 27.

40% от българите използват получените бонуси за изплащане на кредити, сочи статистиката на ING. За Европа този процент е 37 на сто.

По отношение на финансовата грамотност хората в България не се различават съществено от останалите европейци, сочи проучването.

22% от българите имат много ниска финансова грамотност, при 20% в Европа. Основни финансови познания имат 66% от хората у нас, също толкова е средният процент и за Европа.

Добри финансови познания имат 11% от българите, при 12% в Европа. Отлична е финансовата грамотност на 1% от българите, а такава имат средно 2% от европейците.

#спестявания #кредит #финансова грамотност #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници