Добрев: Без данъци и винетки за електромобилите

Добрев: Без данъци и винетки за електромобилите
Според Делян Добрев тези мерки са заложени в Национален план за действие за подкрепа на електротранспорта, който до края на август ще бъде внесен в Министерски съвет. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Предвижда се отпадане на такса „регистрация" на електромобилите, на местни данъци и такси и на необходимостта от закупуване на винетка за такъв тип автомобили, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Това Добрев каза при откриването на деветата зарядна станция за електромобили в София, която се намира непосредствено пред входа за паркинга на сградата на МИЕТ на ул. „Славянска" №8, предаде БГНЕС.

По думите му тези мерки са заложени в Национален план за действие за подкрепа на електротранспорта, който до края на август ще бъде внесен в Министерски съвет.

„Напълно подкрепяме и благодарим на Столична община, че въведоха безплатното паркиране в Синя зона за този тип автомобили. Мислим, че това трябва да е друга законодателна промяна, която да даде още една преференция на всички собственици на електромобилите – безплатно паркиране във всички градове в страната", каза още Добрев.

Той посочи, че друга идея, която се обмисля, е да се даде право на водачите на електромобили да се движат в бус лентите.

„Необходими са и инвестиции в инфраструктурата, затова в следващия програмен период планираме средства както за развитието на компоненти за такива автомобили в България, за изследователски проекти в тази сфера, така и определени средства за развитие точно на този тип инфраструктура със зарядните станции", уточни министърът.

„За в бъдеще обмисляме възможността да подпомагаме закупуването на такъв тип автомобили например от Националния доверителен екофонд, но на този етап не говорим за това, защото там средствата са много ограничени", добави той.

„Закупуването на електромобил все още е скъпа инвестиция за всеки един от нас. Той струва по-скъпо от другите автомобили, но тази по-висока стойност трябва да се сравни с разхода за придвижване с този автомобил. Едно зареждане на електромобил за 150 километра струва 12 лева, което означава, че по-малко от 9 лева струва изминаването на 100 километра, която е повече от два пъти по-евтино от дизелов автомобил от същия клас", каза още Делян Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #електромобил #София #МИЕТ #Министерски съвет #Столична община #Синя зона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници