Лавров: ЕС не намери златната среда в отношенията с Русия

Лавров: ЕС не намери златната среда в отношенията с Русия
A A+ A++ A

Европейският съюз не успя да намери златната среда в отношенията с Русия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде БГНЕС.

„През изминалите десетилетия ЕС така и не успя да намери златната среда в отношенията с нашата страна. През 90-те години доминираше представата за Русия като „ученик“, който трябва методично, въпреки възраженията, да бъде обучаван по западните стандарти. Днес в ход е ирационалният мит за „всемогъщата руска заплаха“, чиито следи се опитват да намерят навсякъде: от Brexit до референдума за независимост в Каталуния“, отбеляза той.

Лавров подчерта, че „двата стереотипа са дълбоко погрешни и говорят за липсата на здрав разум и разбиране“ на Русия. „Отбелязваме, че в Европа расте броят на тези, които изпитват дискомфорт във връзка с аномалната ситуация, създала се в нашите отношения. Авторитетни експерти открито признават, че зад демонстрацията на видимото единство по отношение на Русия, ЕС е принуден да се разплаща с „дипломатическа парализа“, добави той.

Лавров посочи, че Москва не е променяла своя подход за сътрудничество с ЕС и би желала да го види сплотен. Страните-членки „сами трябва да определят как да развиват своите икономики и външнополитически връзки, например, как да задоволяват своите нужди от енергийни ресурси: от прагматична, търговска позиция или под влиянието на политически и идеологически съображения“, заключи той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници