Енергийна стратегия предвижда до 4% от доходите ни да отиват за ток

Енергийна стратегия предвижда до 4% от доходите ни да отиват за ток
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Ограничаване на нарастването и постепенно намаляване на цените на електрическата енергия за индустрията. Разходите на домакинства за енергия да не надвишава 4% от доходите им. При производството на електроенергия ще се използват предимно български суровини.

Това е записано в идейния проект "Стратегия за развитието на енергетиката в България с хоризонт 2030 година". Стратегията е разработена от екип с ръководител Проф. Христо Василев и бе поставена на публично обсъждане в Дома на науката и техниката в София.

От думите на проф. д-р.инж. Христо Василев по време на публично обсъждане стана ясно още, че в стратегията е записано включително и ограничаване на заболяванията, вследствие на замърсен въздух. Според стратегията ще се намали енергийната бедност на населението и ще се подобри качеството на отоплението.

Запазването на броя на работните места в сектор Енергетика, и в частност "Марица изток" чрез създаване на високотехнологична зона е един от приоритетите в сектора.

Целите ще бъдат постигнати основно с частни инвестиции, но без държавни гаранции. В стратегията се твърди, че цената от фотоволтаичните централи ще е по-ниска от енергията от атомни, термични и др.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници