Вижте кои са 6-те утопични градове на бъдещето

Вижте кои са 6-те утопични градове на бъдещето
Източник: CNN.com
A A+ A++ A

„Утопия“, книгата на английския държавник, юрист и свещенослужител Томас Мор (1487-1535), стана на 500 години миналия месец. Книгата описва едно общество на въображаем остров, в неизвестно място, далеч през моретата. В чест на 500-годишнина на „Утопия“, се създава проектът "Екотопия 2121", овладян от духа на Мур, да предсказва бъдещето на 100 реални градове по света, ако някак си успеят да стана екологично чисти. Си Ен Ен ни представя поредица от произведения на изкуството, но те не са арт проект. Изкуството е използвано като средство за анализ и комуникация.

1. Акра 2121

 

Акра, столицата на Гана е изложена на катастрофални наводнения всяка година. Става още по-лошо с промените в климата и с неренгламентираното строителство и разрушаването му. В нашето въображаемо бъдеще, местните се опитват да се снабдяват с жилища над наводнените места, като си строят евтини кабини от дърво в близките гори. Гана има едно от най-високите нива на обезлесяване в света, но през 2121 гората става дом за някои от жителите си.

2. Лондон 2121 

През лятото на 2121, по време на икономическия спад, 100 000 пенсионери излизат по улиците на Лондон, за да протестират срещу съкращенията в пенсиите и образованието и спират целия град. Те взимат и внуците си, за да им покажат нещо значимо. До края на лятото, превръщат 20 км от Лондон в голямо еко селище, трансформирайки незаети офиси в домове, създавайки градини по уличните ъгли и различни еко бизнеси. В този процес всички деца получават безплатно образование от по-опитните възрастни в различните зелени изкуства и занаяти.

3. Лос Анджелис 2121 

Някога, Лос Анджелис е имал голяма мрежа от трамваи, но постепнно е била изкупувана и след това затворена от група автопроизводствени компании. Понеже петролът може да стане безполезен, трамвайте могат да се завърнат в Лос Анджелис. Неизползваните магистрали могат да бъдат преобразувани в зелени пътища. Те са подходящи за пешеходци и велосипедисти, но биха могли да действт и като екологични коридори, свързващи популации от диви растения и животни из града, които в противен случай ще бъдат изолирани.

4. Чатъм 2121 

Известени в английския като Чатъм острови, Rekohu е архипелаг в Тихия океан, на 680 км югоизточно от Нова Зеландия. Това е фамилният дом на пацифистките Moriori хора, които са носили пера на албатрос в косите си, за да символизират мира по време на 500-те години, в които са живели на архипелага. През 19 век британските ловци на тюлени и маорските войни от Нова Зеландия открили острова. Ловците опустушили колониите с животни, пуснали опустушителни заболявания, към които мориорите не са имали имунитет. Те не се отказали от своите пацифистки идеали за борба срещу нашествениците. През 2121 тяхната малка столица на лагуната станала дом на училище, което проповядва мир и разяснява предимствата на пацифизма на останалата част от света.

5. Салто дел Гуаира 2121

Водопадите на Гуаира по границите на Парагвай и Бразилия са били природно чудо. През 1982 обаче бразилското военно правителство отвяло скалите, над които водата пада, за да създаде резервоар за язовира. Много парагвайци се оплаквали от това деяние. Но през 2121 водопадът и градът се появили отново в прекрасния си стил. Язовирът се срива, но местните хора потигат контрол върху земята си и привличат отново туристи.

6. Токио 2121 

След ядрена катастрофа огромни радиоактивни облаци се спускат над града. Всички трябва да бъдат евакуирани. Няколко семейства живеели в домове, непроницаеми за радиацията. Всичко, което те ядяли и пиели, трябвало да бъде произведено и рециклинирано в тези домове. Когато излизат навън, трябва да са със защитно облекло. Токио внезапно се обезлюдява и става не толкова шумен и стресиращ, както преди. Ако „адът-това са другите“ , както предполага френския философ Жан-Пол Сартр, тогава Токио 2121 е утопия. Дивият свят също се бори, макар по мотирал начин.

Защо Екотопия 2121? Тези 6 сценария са само малка извадка от стоте, които са произведени в рамките на проекта "Екотопия 2121". Някои читатели ще се зарадват, други ще бъдат объркани от метода на проекта и неговите резултати. Част от идеята на утопизма, е хората да са проактивни. За да изучавате тези утопии, не е нужно да бягате от реалността. Това е активен отговор на много технологични фантазии навлизащи в живота ни. Те правят понякога бъдещето да изглежда неустойчиво. Ако Екотопия 2121 е колекция от фантазии, поне ще са такива, причиняващи по-малка вреда на планетата.

 

#месец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници