БУНТ в Плевен! Родители в защита на училище със 160-годишна история

БУНТ в Плевен! Родители в защита на училище със 160-годишна история
БТВ
A A+ A++ A

Родители от Плевен се вдигнаха на протест заради закриване на училище със 160-годишна история. В него учат деца от първи до осми клас. Сградата е голяма, а учениците малко, което през последните години води до натрупване на дългове.

Родителите казват, че има тенденциозно отношение към самото училище, за да бъдат отдалечавани децата от него. Каква е логиката да закриеш едно училище и на негово място да откриеш ново, питат те. Според хората училището е апетит на интереси, защото се намира в центъра на града.

Директорът Таня Тонева съобщи, че не е била уведомена по никакъв начин за това решение. По думите й поставянето на училището в изолация продължава от доста дълго време. Тя обясни, че броят на учениците е по-малък, към момента имат 7 паралелки със 120 ученика, а бюджетът им за 2016 г. е 200 000 лв. Имат и много дългове - 24 000 лв. за заплати, 9000 – за осигуровки и 7000 – 8000 лв. за ТЕЦ., общо около 40 000 лв.

В момента имате затруднения да гледате видео, защото използвате плъгин за блокиране на реклами. Опитайте да го видите отново, след като ни добавите във вашия white list или го изключите
 Градоначалникът Георг Спартански обвини демографската катастрофа. По думите му има проблеми с образованието, с намаляващия брой деца, с това, че държавата няма национална стратегия за излизане от демографската катастрофа.

 Кметът съобщи, че с настоящия бюджет по 1430 лв. на едно дете, тези 112 деца не могат да съществуват като отделна административна единица.

За последните 4 година училището е получило субсидиране от общината от 68 000 лв., като не са изплащали заплати от септември.

Георг Спартански съобщи, че той е формалният вносител, но решението за закриване на училището се взима от съветниците. Дебатът тепърва ще започне, никой не е казал, че ще свърши утре, никой не се кани да събаря сградата, тя ще продължи да служи като училище, поясни градоначалникът.

#Плевен #протест #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници