Меркел се надява да се разбира с бъдещия президент на Франция

Меркел се надява да се разбира с бъдещия президент на Франция
Ангела Меркел се надява на добро бъдещо сътрудничество с всеки, който бъде избран за президент на Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел продължава да подкрепя кандидатурата на Никола Саркози за президентския пост във Франция, въпреки загубата му на първия тур.

Говорител на канцлера обаче заяви, че Меркел не възнамерява да се ангажира лично с предизборната кампания на Саркози, предаде БНР, позовавйки се на световните агенции.

Говорителят дипломатично посочи, че Ангела Меркел се надява на добро бъдещо сътрудничество с всеки, който бъде избран за президент на Франция.

„Франция и Германия ги свързва приятелство, независимо коя партия е на власт," каза той.

От своя страна лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зигмар Габриел не скри днес въодушевлението си от победата на френския социалист Франсоа Оланд на първия тур на президентските избори и заяви, че тази победа дава надежда за едно начало на алтернативна политика в Европа на курса на икономии и лишения, провеждан от Меркел и Саркози.

„Ако Оланд победи Саркози на втория тур на шести май, това ще означава промяна на курса на излизане от европейската дългова криза, начертана от тях," заяви Зигмар Габриел, който се надява да бъде следващият германски канцлер.

Той подчерта, че изпадналите в дълг държави се нуждаят не от рестрикции и бюджетна дисциплина, налагани от Саркози и Меркел, а от подкрепа за растеж и нов план "Маршал".

#Ангела Меркел #Меркел #Канцлер на Германия #Никола Саркози #Франсоа Оланд #Франция #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници