217744 статии       |       477 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.92125| EUR 1.95583| GBP 2.29814|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

65 млн. лв. отпуска държавата за COVID-легла, бързи тестове и др.

16 декември 2020, сряда / 18:53; Коментари: 0
Send to Kindle
65 млн. лв. отпуска държавата за COVID-легла, бързи тестове и др.
Pixabay

Министерският съвет одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер до 65 000 000 лв. За лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50 на сто от легловия си капацитет за лечение на COVID-19 са предвидени до 50 млн. лв. Предвижда се 55 лечебни заведения, в т.ч. държавни, общински и частни болници, въз основа на сключени договори, да поемат хоспитализациите на основната част от пациенти с коронавирусна инфекция, които се нуждаят от болнично лечение и да поддържат в максимална готовност болничните си легла за настаняване на пациенти с COVID-19.

Субсидията ще бъде изплатена за извършената дейност през месеци ноември и декември 2020 г. Средствата ще бъдат предоставени на база общ финансов ресурс. Към 01.12.2020 г. тези лечебни заведения разполагат с общо 18 022 легла, като 872 са за интензивно лечение. Към същата дата в тях са настанени общо 4 812 пациенти с COVID-19, в т.ч. 373 на интензивно лечение.

Със средства в размер до 15 000 000 лева се предвижда от бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 г. да се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции за осигуряване потребностите на Центровете за спешна медицинска помощ, Филиалите за спешна помощ, COVID-19 звената в Диагностичните центрове, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкрити към болници пунктове за тестване.

С друго правителствено постановление са одобрени промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. във връзка с увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на УМБАЛ „Света Екатерина” ЕАД с 15 000 000 лв. Със средствата от увеличението ще се закупи нова съвременна медицинска апаратура и оборудване с цел въвеждане в експлоатация на „Хирургичен блок-Б“ на лечебното заведение.

По този начин ще се завърши реализацията на проект “Преустройство и разширение на УМБАЛ „Св. Екатерина“ ЕАД, Хирургичен блок, Блок „Б“ - проект с 20-годишна история. Ще се постигне увеличаване на капацитета на болницата и ново качество на кардиохирургията и съдовата хирургия, като ще бъдат развити и нови дейности, допълващи палитрата на диагностичните и лечебни процедури.

Увеличава се също акционерното участие на държавата в капитала на Многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ - Варна АД с 1 000 000 лв. Със средствата се предвижда да бъде извършено реновиране на фасадата на Терапевтичен блок на лечебното заведение. Сградата е с богата история и емблематично значение за жителите на града и би следвало да запази автентичния си вид. Тя се нуждае от извършването на неотложни архитектурно-строителни работи, в т. ч. ремонт на външната мазилка на сградата и декоративните елементи, като се възстановяват зони с повърхностно разрушена тухлена зидария, както и подмяна на водосточни тръби и улуци.

Чрез парична вноска в размер на 14 995 760 лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. се увеличава акционерното участие на държавата в капитала на “Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Н.И.Пирогов” ЕАД, гр.София. Средствата ще се разходват за изпълнение на строително-монтажни работи и закупуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов” ЕАД, гр. София.

3,5 милиона лева ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и оборудване.

С друго Постановление на Министерския съвет се одобряват вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. Изменението засяга разместване на утвърдените разходи между политиките и програмите, без това да промени общия размер на разходите по бюджета за 2020 г. Вътрешното преразпределение ще доведе до преструктуриране на предварително разчетения финансов ресурс с цел обезпечаване на нормалното функциониране на структурите към министъра на здравеопазването през 2020 г. и постигане на заложените основни стратегически и оперативни цели на министерството.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: