Меркел: Предстоят най-трудните избори от началото на бежанската криза до сега

Меркел: Предстоят най-трудните избори от началото на бежанската криза до сега
Източник: Монитор
A A+ A++ A

Забрана на бурките на обществени места, отпадане на двойното гражданство и по-строг контрол над бежанците - партийният конгрес на управляващия в Германия ХДС донесе някои неочаквани решения, предвещаващи промяна в досегашния курс на канцлера Меркел в миграционната политика, предаде БНР.

В Есен, където Ангела Меркел бе избрана за първи път за председател на партията преди 16 години, делегатите я преизбраха на поста с втория й най-лош резултат досега - 89,5 % от гласовете. Спадът в подкрепата за 62-годишната Меркел, която се кандидатира за 4-ти път за канцлерския пост, се обяснява основно с позиционирането на консервативната партия към политическия център. Девет месеца преди парламентарните избори в Германия, Меркел връща своя ХДС в дясното политическо пространство.

"Когато през последните месеци се обсъждаше кандидатурата ми, много от вас настояваха, че трябва да се кандидатирам. Сега, в тези сложни времена, аз настоявам: трябва да ми помогнете! Няма да е лесно. Предстоят ни най-трудните избори от падането на стената до сега", коментира Меркел.

Въпреки петте поредни загуби на провинциалните избори през отиващата си година в ХДС все още не се говори за отиваща си ера Меркел. Недоволството обаче е налице, а на партийния конгрес бяха взети някои решения, с които Меркел не е съгласна. На първо място е гласуваният отказ от двойното гражданство. Това решение не означава обаче, че ще се превърне в закон, който да отмени компромис, постигнат през 2014 г. между партньорите в широката коалиция в Берлин между християндемократи и социалдемократи. Той предвижда, родените в Германия деца на чужденци, освен германското, да запазят и гражданството на родителите си. Това се отнася основно до турските гастарбайтери в Германия, които, запазвайки турското си гражданство, имат право да участват в изборния процес в Турция.

Вътрешният министър Томас Де Мезиер побърза да успокои, че партийното решение не означава правителствено и още по-малко парламентарно решение. "Разбира се, че партията може се откаже от двойното гражданство, но не е много приятно да кажем на партньорите си - това беше първоаприлска шега", допълни министърът.

"За мен е притеснителен сигнала, че трябва да се отнасяме по-зле към децата на чужденци, които са родени в Германия, само защото преобладаващата част от ХДС не е доволна от бежанската политика", коментира Вицеканцлера Зигмар Габриел.

По-остър беше коментарът на председателя на партията на Зелените, Джем Йоздемир. "От сега е ясно каква ще е основната тема в изборната 2017 година - ние защитаваме тезата, че чужденците трябва да станат интегрирана част от нашето общество, а християндемократите очевидно искат гета и турците да си останат турци".

Знаково беше отсъствието на Хорст Зеехофер на конгреса в Есен, който отдавна настоява за ограничаване на броя бежанци, които приема Германия, до 200 хиляди на година. По отношение на лимита обаче Меркел остава твърда. Според нея трябва да се намали броя на бежанците, както и да се води борба с причините за миграцията. "Имаме успехи и в този смисъл не смятам, че към момента лимитът е актуална тема", допълни тя.

От решенията на конгреса на християндемократите става ясно, че партията на канцлера Меркел поема по пътя на предизборната кампания срещу крайно-дясната "Алтернатива за Германия", но и срещу коалиционните си партньори от социалдемократическата партия.

#Ангела Меркел #ХДС #Хорст Зеехофер #Зигмар Габриел #Томас де Мезиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници