Ваксинираните с повече свобода в Германия

Ваксинираните с повече свобода в Германия
БГНЕС
A A+ A++ A

Канцлерът Ангела Меркел заяви в понеделник, че германското правителство разглежда разхлабване на ограничения за хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, съобщи АФП.

В Германия темпото на ваксиниране се увеличава.

Говорейки след разговори с премиерите на 16-те провинции на Германия, Меркел каза, че на хората, получили и двете дози ваксина, трябва „очевидно“ да бъде позволено да се подстригват или да влязат в магазин, без да се налага да показват отрицателен тест за коронавирус, и да бъдат освободени от карантина след близък контакт със заразено лице. Същото би се отнасяло и за хора, които могат да докажат, че са се възстановили от коронавирусна инфекция, например чрез показване на положителен PCR тест, който е поне отпреди 28 дни.

Правителството ще подготви указ, в който да изложи своите предложения, каза тя на пресконференция в Берлин, който след това ще бъде обсъдена в парламента.

Лидерът-ветеран не даде срок за това кога разхлабването на ограниченията може да влезе в сила. Меркел заяви, че ходът да се върнат някои от основните им права на хората с имунитет за коронавирус идва след като наскоро институтът по инфекциозни болести „Роберт Кох” установи, че напълно ваксинираните хора и тези, които са се възстановили, "вече не представляват съответна опасност от инфекция".

Но тя предупреди, че Германия е изправена пред „трудна фаза на преход“, тъй като нарастващ брой хора получават своите ваксинации и са гладни за повече свободи, докато значителна част от населението все още ще живее с тежки ограничения. Досега само седем процента от населението са получили двете дози ваксина срещу COVID-19 в Германия и около 23 процента са получили първата инжекция, но темпото се ускорява, тъй като лекарските кабинети получават повече дози ваксини.

Меркел повтори, че очаква, че Германия ще може да се откаже от строгия си списък с приоритети на ваксините през юни и да позволи на всеки възрастен да търси ваксина.

Обнадеждаващото настроение идва въпреки третата коронавирусна вълна, която видя, че броят на случаите в Германия се стабилизира на много високо ниво. През уикенда Германия наложи национална „аварийна спирачка“, която включва радикално спиране и затваряне на училища в тежко засегнатите региони, за да се намалят инфекциите.

"Необходими са още няколко седмици усилия", каза Меркел пред репортери. Въпреки че беше важно на хората да се върнат основните им права „възможно най-скоро“, каза тя, „ще трябва да живеем с вируса още дълго време“.

#Германия #ваксинирани #коронавирус #мерки #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино