Във Великобритания чернокожи средно получават 23,1% по-малки заплати от белите

Във Великобритания чернокожи средно получават 23,1% по-малки заплати от белите
A A+ A++ A

 

Чернокожите и другите етнически малцинства във Великобритания все по-често се сблъскват с „дълбоко вкорененото“ расово неравенство в много сфери, включително образование и здравеопазване, гласи доклад на британската Комисия по въпросите на равенството и правата на човека, съобщава БГНЕС. Авторите на проучването говорят за „тревожна ситуация“, използвайки данни за заетостта, жизнените условия, работната заплата и криминалното правосъдие.

Завършилите образование чернокожи средно получават 23,1% по-малки заплати от белите, а много представители на етнически малцинства въобще нямат работа. Британското правителство заявява привързаност към „реални социални реформи“.

По думите на шефа на комисията Дейвид Айзък докладът отразява „крайно тревожна комбинация от ръст на броя на престъпленията с мотив ненавист след „Брекзит“-а и дългогодишна системна несправедливост и расово неравенство“. „Длъжни сме бързо да удвоим усилията за борба с неравенството, в противен случай ни заплашва още по-голямо разделение на обществото и засилване на напрежението“, предупреди той. „Ако вие сте чернокож или представител на друго етническо малцинство във Великобритания, вие често се усещате в друг свят, и дума не може да става за единна нация“, допълва Айзък.

От доклада става ясно, че чернокожите във Великобритания могат да станат жертва на убийство с три пъти по-голяма вероятност от белите. Показателите на безработицата сред етническите малцинства също са много по-високи, което и обяснява факта, че представителите на етнически малцинства живеят в бедност много по-често, отколкото белите. По-бедните бели британци също имат много по-малки възможности, отколкото осигурените хора.

Комисията препоръчва на един министър да бъде възложена отговорността за изработване на стратегия за справяне с проблема.

Британското правителство отчита постигнат „реален прогрес“, доколкото показателите за заетостта на чернокожото население и на представителите на етническите малцинства са на най-високото от 15 г. равнище.

#чернокож #Великобратания #неравенство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници