Проучване: Чернокожите са подложени на расизъм - особено в Германия

Проучване: Чернокожите са подложени на расизъм - особено в Германия

pixabay

A A+ A++ A

В проучване за расизма срещу чернокожите в 13 държави от ЕС Европейската агенция за основните права (ЕАОП/FRA) съобщи днес, че Германия се е представила най-зле в много области, предаде ДПА.

Според проучването приблизително 77% от анкетираните в Германия са заявили, че през последните пет години са били дискриминирани заради цвета на кожата си, произхода си или религията си.

Това е най-високият дял сред 13-те държави от ЕС, в които хората с африкански корени са били анкетирани относно расизма и дискриминацията. Според проучването Австрия, където е базирана ЕАОП, има подобни резултати.

Около 45% от над 6700-те участници в проучването в Европа са преживели расова дискриминация през последните години. Това е с 6% повече в сравнение с предишно проучване от 2016 г.

Германия е начело в списъка и по отношение на нападенията на расова основа, като 54% от анкетираните там са заявили, че са преживели тормоз - най-високият процент сред 13-те държави в проучването.

Освен това 9% съобщават, че са преживели насилие срещу личността си в Германия. Този дял е по-висок само във Финландия - 11%.

Повече от половината от чернокожите респонденти в Германия са се чувствали дискриминирани при търсене на работа. Средно за 13-те държави около една трета от анкетираните чернокожи са имали това усещане, пише БТА.

Според проучването почти 40% от чернокожите ученици в германските училища се сблъскват с расистки обиди или заплахи, като подобно на това равнище на агресия към тях се наблюдава в Австрия, Ирландия и Финландия.

#чернокож

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници