Германия се нуждае от работливи българи

Германия се нуждае от работливи българи
Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Източник: Дойче веле

Политическият дебат за българите и румънците, лансиран от баварските консерватори от ХСС, е контрапродуктивен. Много баварски фирми също печелят от трудовите мигранти, се казва в репортаж на Баварското радио.

Петер Ерл е шеф на семейна строителна фирма и зам.-председател на Общинския съвет в баварския град Дегендорф. Макар да е избран с листата на Християнсоциалния съюз (ХСС), той не одобрява лансираната от неговата партия кампания под мотото "Който хитрува, пътува". Тя е насочена срещу така наречената миграция по бедност от България и Румъния и отразява опасенията на германците от злоупотреби със социалната система на страната. "Още когато за първи път чух този лозунг, си казах, че е пресилен и неподходящ", казва Ерл.

В неговата фирма работят 80 души, сред които има и чужденци - основно австрийци и чехи. Разказва, че не дели работниците си според техния национален произход. Ерл е убеден, че дебатът около българските и румънските трудови мигранти се разминава напълно с действителността: "Ние имаме нужда от тези хора. Ако те решат да дойдат при нас, ще ги приемем с отворени обятия. Принуден съм да отказвам поръчки, защото нямаме достатъчно работна ръка", казва Ерл пред Баварското радио.

Преди 3 години той и негови колеги от Общината на Дегендорф посетили България с цел да привлекат работна ръка. Днес във фирмата на Ерл работят и двама млади българи, настанени във фирмено жилище. Освен това компанията им е платила езиковия курс и им осигурява двупосочен билет до родината по време на лятната им отпуска. "Радвам се за тях, защото напоследък няма германци, желаещи да работят като зидари. Преди се явяваха по 4-5 желаещи да преминат обучение, но от 2 години насам нямаме нито една кандидатура от германец", казва строителният предприемач.

"Искам да остана тук"

На един от двайсетте строителни обекта на фирмата се труди и 21-годишният Тео Райков. Заедно със свой колега той довършва външната мазилка на новия терминал на Мюнхенското летище. Българинът не се оплаква от работата си. В България е завършил строителен техникум. "До 3 месеца ще завърша обучението си като зидар. Работата не ме плаши, имам желание да работя и искам да остана тук," казва Райков. През деня той учи немски от колегите си на строежа, а вечер в къщи - с помощта на учебници. Обучението го затруднява, тъй като не е на родния му език. Но младият човек изобщо не съжалява за това, че се е решил да дойде в Германия. Пред репортер на радиото той разказва, че в България е щял да зависи от родителите си, за да продължи да учи. А тук със заплатата си от 1 200 евро на месец, той може да се издържа сам. "Макар все още да се обучавам, вече печеля повече, отколкото двамата ми родители заедно", казва Тео.

Майка му е учителка със заплата около 200 евро, а баща му работи като полицай. Много по-важно от парите обаче е друго - преспективите, които му дава Германия. Защото Тео иска да постигне нещо в този живот: "Няма вечно да съм зидар. Ще поработя няколко години докато науча езика, след което ще уча нещо друго" , казва той.

Що се отнася до политическия дебат за българите и румънците, Петер Ерл е категоричен, че дискусията е контрапродуктивна: "Дори само това изречение "Който хитрува, пътува" има отрицателно въздействие. Черни овце има навсякъде - в Германия, Румъния или България. Но трябва да приемаме хората, които искат да работят при нас. Ние възлагаме надежди на тях", казва още германският строителен предприемач Петер Ерл.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници