Допинг ченгетата в Сочи не спят

Допинг ченгетата в Сочи не спят
A A+ A++ A

Допинг скандалите в исторически скъпата Зимна олимпиада в Сочи още не са избухнали с пълна сила.

Преди старта на Игрите гръмна скандалът, че в Сочи се продава нов допинг. Твърди се, че дебютният за пазара препарат увеличава двойно мускулната маса и е неуловим за сегашните тестове. Малко след това от Международния олимпийски комитет (МОК) обявиха, че тази година ще направят рекорден брой допинг тестове.

Според световната антидопингова агенция (WADA) твърденията са „шокиращи“. Експерти обявиха, че 1/4 от допинга по света се предлага на черния пазар, което е знак, че битката с непозволените в спорта вещества е успешна.

В опита си и желанието си да заловят „престъпниците“ допинг ченгетата в Сочи дори не спят!

Австрийският олимпийски комитет е пуснал оплакване до МОК, след като състезателката по алпийски ски Елизабет Гьоргъл е тествана за допинг в нощта преди спускането й в Игрите. Комитетът уведомява, че състезателката е била тествана ненадейно в 22.55 вечерта, докато е спяла и това е попречило на нейната подготовка и съответно на представянето й в състезанието. Отговорът на МОК е озадачил всички: „Като част от програмата за допинг тестове, тук, в Сочи, олимпийските атлети могат да бъдат тествани по всяко време. Това обикновено се случва между 6 сутринта и 11 вечерта“.

Новината за изненадващите допинг проверки шокира и вбеси всички олимпийци. МОК има право да проверява за допинг, но не и ако по този начин пречи на подготовката. Най-нормалното време за един такъв тест е веднага след приключване на състезанието, както е във футбола например.

Допинг скандалите никога не пропускат олимпиади, световни първенства, международни турнири... Не пропуснаха и Сочи.

Няколко месеца преди старта на Олимпиадата две представителки от отбора на домикините по биатлон бяха уличени в употреба на забранени субстанции. От Международната федерация по биатлон обявиха, че две състезателки от „сборная“ и една от Литва са използвали забранени вещества, без да се подчертава какви точно.

Обвиненията в измами не подминаха и хокея. Буквално дни преди началото на Игрите легендарният Яромир Ягър беше оклеветен от чужди треньори, които са сигурни, че 41-годишният хокеист със сигурност се „зоби“ с допинг. Двамата специалисти подали анонимен сигнал в световната антидопингова агенция (WADA) срещу чеха. Техният довод - Ягър имаше някои проблеми с контузии в последните месеци и няма как да издържи на върховите натоварвания, освен ако не използва забранени стимуланти. Към момента обаче Ягър не е дал положителна проба.

А какво всъщност е допингът? Защо проблемът с него е толкова голям? Той се дефинира като „наличието в човешкото тяло на вещества, които са забранени според листата, публикувана от МОК и/или международната организация, на която съответната спортна организация е член. Употребата на такива вещества, наличието им в проби от урина и кръв, както и употребата на методи с цел промяна на резултата от анализа са забранени“.

Според WADA любимото допинг „меню“ на спортистите е следното:

Анаболни стероиди - Стари познайници и на спортистите, и на допинг ченгетата. Няма друг тип препарат, който да спомага за по-бързо натрупване на мускулна маса в силовите и скоростните спортове - вдигане на тежести, колоездене, гребане, кану-каяк, както и леката атлетика. До анаболни стероиди прибягват треньорите без големи познания по модерните средства за възстановяване в спорта, които неистово желаят бързи успехи на възпитаниците си. Специално място сред анаболите заема легендарният оралтурин - анабол, който през 80-те години на миналия век катапултира спортистите на ГДР до световните и олимпийските върхове.

Манипулацията с преливането на кръв, предварително обогатена с кислород, се свързва с употребата на еритропоетин и неговите производни. „Кръвният допинг“ е един от най-модерните в момента и заради борбата с него бяха въведени т. нар. биологични паспорти. Те позволяват по косвени данни да се засекат съществени промени в организма.

Психотропи - най-популярният в тази група - кардефон, от няколко години е в забранителния списък на WADA, а е разработен още в началото на 90-те години на миналия век в Русия за нуждите на армията и космонавтиката. Спомага за концентрацията, но успокоява и подобрява бързата реакция. Засича се в почти всички олимпийски спортове.

Марихуаната е забранена по време на състезанията и приемането се отчита (и наказва) като нарушение на допинг правилата. Откриването й при тест в извънсъстезателен период не води до санкция. Процентът на положителните проби с леки наркотици се качва в целия свят, най-вече заради лекомислието, с което младите посягат към тях.

Диуретици - водят до бързо обезводняване, използват се за намаляване на теглото и за маскиране на употребата на други препарати. Фуросемидът все още е често срещан като причина за наказания за допинг. Ползва се практически във всички спортове, но и в тези, където се налага влизане в категория - бокс, борба, вдигане на тежести, джудо...

Хормоните са вещества посредници, които се отделят от ендокринните жлези. Те регулират растежа, размножаването и обмяната на веществата, но също така и психическите реакции на човека. Отделяйки се от жлезите, те преминават в кръвта, откъдето чрез кръвообращението достигат до всички органи...

Вероятно вече на всеки е ясно, че допинг скандалите няма да спрат и няма да подминат и тези Игри. Дори и „ченгетата“ да не спят, да правят тестове денонощно, преди, по време или след състезание, това няма да спре или дори да ограничи употребата на забранени стимуланти. Така че състезанието между WADA и спортистите измамници никога няма да спре.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници