Въпреки промените в кабинета Ердоган още е уязвим

Въпреки промените в кабинета Ердоган още е уязвим
Ердоган още е уязвим. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Независимо от големите промени, които турският премиер Реджеп Ердоган направи в своето правителство, той продължава да е дълбоко затънал в безпрецедентния корупционен скандал, разтърсил страната и заплашил директно неговото семейство.

Политическата буря съвсем не е отшумяла и промените в правителството бързо преминаха на заден план поради премерването на сили между прокурорите, занимаващи се със скандала, и правителствената йерархия, като това става на фона на открита война между ислямско-консервативните власти и братството на мюсюлманския проповедник Фетула Гюлен.

След редица слухове турските медии потвърдиха, че разследващите скандала проявяват силен интерес към един от синовете на Ердоган. Според в. "Милиет"премиерът сам е признал, че е обезпокоен. "Истинската мишена на тази операция съм аз", цитира изданието негови думи, казани пред антуража му. Опозиционният вестник "Джумхуриет" прогнозира сътресения по върховете на властта, като споменава за ролята в скандала на неправителствената организация "Турска фондация в служба на младежта и образованието" (Turgev), чийто ръководител е най-големият син на премиера Билал.

В атмосфера на непреставащи слухове излезе наяве задкулисна битка между прокурорите от Истанбул и полицейската йерархия, която е под контрол след широка чистка. Прокурорът Муамер Аккаш разкри, че полицията е отказала да изпълнява заповедите за арест срещу 30-ина нови заподозрени, в това число членове на управляващата от 2002 г. Партия на справедливостта и развитието и бизнесмени. "Всички мои колеги, както и обществото, трябва да знаят, че в качеството си на прокурор аз бях възпрепятстван да открия разследване", подчерта прокурорът, разкривайки за натиск на полицията и нейното ръководство.

Неговият пряк началник, главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккади отхвърли твърденията му и заяви, че магистратите от обвинението не могат да предприемат разследвания на случаен принцип, защото така в съдебната институция може да настане хаос. Според наблюдателите този конфликт е доказателство за прелома в отношенията между правителството на Ердоган и братството на проповедника Гюлен, което има особено силно влияние сред полицията и магистратите в страната. Четири месеца преди общинските избори братоубийствената война между ислямистите изглежда се задълбочава след решението на кабинета да закрие ученическите занимални, финансирани от братството на Гюлен.

"Примирие няма да има", прогнозира във в. "Ватан" либералният наблюдател Рушен Чакър. "Напротив, тази война ще става все по-ожесточена и ще се превърне в залог за оцеляване на всяка от воюващите страни", добавя той. В настъпилата отровна атмосфера част от новото правителство след промените на Ердоган в сряда се събра вчера на заседание по въпросите на националната сигурност при президента Абдула Гюл.

Нови титуляри оглавиха 10 министерства, след като подадоха оставка министрите на икономиката, на вътрешните работи и на околната среда и строителството, чиито синове бяха обвинени за участие в корупционните схеми. Новият вътрешен министър, който е приближен на Ердоган, според опозицията има за задача да извърши политически промени в полицейските структури.

"Премиерът сформира почти ново правителство и запретна ръкави, за да посрещне най-големите предизвикателства в кариерата си", заяви вчера Абдула Селви, коментатор в проправителствения вестник "Йени Шафак". Заплашен от съдебното разследване, критикуван от опозицията, правителственият ръководител може да бъде изправен и пред гнева на улицата.

В сряда вечер хиляди хора участваха в демонстрации в Истанбул, Измир и Анкара в знак на протест срещу корупцията и с искане за оставка на премиера, с което бе съживен призракът на бурните протести, разклатили правителството в продължение първите три седмици на юни. За днес (27.12) имаше призиви на демонстрации в Истанбул и Анкара. Тези политически сътресения продължиха да подкопават доверието на пазарите. Националната валута продължи да пада, а главният индекс на Истанбулската борса се срина с 4,2% в сряда и с 2,33% вчера.

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

#Ердоган #Турция #Истанбул #демонстрации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници