Великобритания иска само наши отличници, медицина в Пловдив приемат и с тройка

Великобритания иска само наши отличници, медицина в Пловдив приемат и с тройка
Таксите на британските вузове и тази година остават същите, но кандидатстването ще бъде през изцяло обновен сайт на UCAS, което може и да обърка в началото кандидатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Престижните университети във Великобритания вдигат силно изискванията към българските кандидати, съобщиха от консултантска къща "Дарби", предаде "Стандарт нюз".

"Все повече елитни британски вузове поставят условие за оценка от дипломата между 5,80 и 6 и висок резултат от матурата. Едва при тези резултати вече одобреният кандидат влиза. Предварителното одобрение се получава на базата на оценките от 9 до 11 клас", разказа консултантът Благовеста Евтимова.

За много от най-добрите университети вече не е достатъчно само да имаш висок успех и да декларираш, че проявяваш интерес към дадена специалност. Трябва освен това и да имаш някакви практически занимания, свързани с нея, които да можеш да докажеш с документ, портфолио или публикации.

Ако искаш да учиш журналистика например, е добре да си участвал в информационни кампании и да имаш публикации или блог. Много кандидати за хуманитарни специалности или медицина представят бележки и сертификати от БЧК, че са участвали в негови кампании.

Кандидат-юристите е добре да са били членове на някакви клубове по дебати или да са правили презентации. Желаещите да учат IT специалности пък обикновено имат портфолиа с това, което са правили във връзка с бъдещата си професия.

Таксите на британските вузове и тази година остават същите, но кандидатстването ще бъде през изцяло обновен сайт на UCAS, което може и да обърка в началото кандидатите.

Подаването на документи започва през септември и трае до 15 януари, а за Оксфорд, Кеймбридж и медицина - до 15 октомври.

За разлика от Великобритания в университета в Пловдив приемат медицина и с тройки.

За поредна година балът в Медицинския университет в Пловдив е драстично нисък. Момчета с тройки са успели да се класират за приема в един от най-престижните родни вузове.

Причината е сривът на бала наполовина заради тежките изпити по биология и химия, които държат кандидатите. Така с една тройка кандидат-медици се записват най-спокойно за студенти. Това важи обаче само за момчетата.

Момичета с две петици не могат да влязат дори на трето класиране, докато балът за момчетата за стоматология например е с 16 единици по-нисък от максималния.

#Пловдив #Великобритания #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници