Служебното правителство в световните медии

Служебното правителство в световните медии
Марин Райков оглави служебното правителство в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Файненшъл таймс“: Няма прогноза за България след изборите

Служебното правителство в София ще направи всичко по силите си за стабилно управление преди предсрочните избори през май след няколко седмици на улични протести, коментира британският вестник „Файненшъл таймс“.

Протестите свалиха от власт предишната администрация и тласнаха България в политическа несигурност. Но никой не може да прогнозира какво ще се случи след изборите.

Голяма част от политическия елит в София не е склонна да изпие отровната чаша на управлението и да изпълни исканията на непокорното народно движение, което още е в своето начало.

„20 минутос“: Премиерът трябва да е дипломат

Българският президент Росен Плевнелиев натовари посланика на България в Париж Марин Райков да поеме служебния кабинет до парламентарните избори на 12 май, пише испанският „20 минутос“. Премиерът технократ трябва да е дипломат, да може да слуша, но и да го чуват, да бъде умерен и да защитава националните интереси.

На 15 март ще бъде последното заседание на парламента, който вече загуби общественото доверие.

„РБК-Дейли": Вълната на народния гняв не стихва

Дипломатът Марин Райков оглави временното правителство в България, което ще управлява до провеждането на парламентарни избори на 12 май, предаде руското електронно издание „РБК-Дейли“. По-рано имаше предположения, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева или шефът на Националната банка Иван Искров ще оглавят служебния кабинет.

Вълна от народен гняв свали правителството на Бойко Борисов. Тази вълна още не стихва, защото се отнася за жизнения стандарт на хората – високи цени на електроенергията.

АФП: Райков обеща прозрачен вот

Премиерът на служебното правителство в България Марин Райков обеща да организира свободни и честни избори през май, както и да осигури финансовата стабилност на страната, предаде АФП.

Райков обеща вотът да бъде „демократичен и прозрачен“. В тази връзка той обяви намерението си да създаде изборен борд, в който да вземат участие представители на основните партии и на протестиращите, за да следят за нередности по време на организацията на предстоящите на 12 май избори.

„Ройтерс“: Министърът на финансите намали прогнозата за икономически ръст

Министърът на финансите в служебното правителство на България намали прогнозата за икономически ръст на 2013 година, с което бе подчертана уязвимата позиция на най-бедната страна от ЕС, която бе разтърсена от протести срещу ниския стандарт на живот, пише агенция „Ройтерс“.

Президентът Росен Плевнелиев назначи служебен кабинет, който ще управлява страната до изборите през май, след като дясното правителство подаде оставка заради демонстрациите срещу високите битови сметки, ниските заплати и корупцията.

В първия си ден на работа Калин Христов заяви, че очаква през текущата година българската икономика да отчете ръст от около 1-1,5%. Прогнозата на предишното правителство беше за икономически растеж от 1,9%.

ИТАР-ТАСС: Трябва да бъдат успокоени протестиращите българи

Новото правителство в България, съставено от технократи, има една основна цел – да организира подготовката за парламентарните избори на 12 май, предаде ИТАР-ТАСС.

Задачата на правителството на Марин Райков не е лека, защото трябва да успокои протестиращите българи, които от февруари заливат улиците.

#"Файненшъл таймс" #АФП #„Ройтерс" #ИТАР-ТАСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници