88% от гласовете „да“ на референдума били за АЕЦ „Белене“

88% от гласовете „да“ на референдума били за АЕЦ „Белене“
За нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ са гласували 12% от отбелязалите отговор „да“ и 36% от посочилите отговор „не“, обобщават социолозите от „Алфа рисърч“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

88% от гласувалите с „да“ на референдума за развитието на ядрената енергетика подкрепят проекта АЕЦ „Белене“, сочат данните от екзит пола на социологическата агенция „Алфа Рисърч“.

За нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ са гласували 12% от отбелязалите отговор „да“ и 36% от посочилите отговор „не“, обобщи изпълнителният директор на „Алфа рисърч“ Геновева Петрова по време на дискусионния форум за последствията от референдума, организиран от Информационното бюро на ЕП.

С отговор „да“ са гласували най-много избиратели сред най-възрастното поколение над 61-годишна възраст, докато при най-младите на възраст между 18 и 30 години съотношението е 50% на 50%.

„В навечерието на референдума обществените нагласи бяха поляризирани и за много от хората в България въпросът беше не как да се развива ядрената енергетика, а дали това да се случи“, отбелязват от „Алфа рисърч“.

Според социолозите категоричните противници на развитието на ядрената енергетика под каквато и да е форма не са били сигурни, че могат да изразят позицията си с „да“ или „не“ на този референдум.

Отношението към АЕЦ „Белене“ и развитието на ядрена енергетика в България претърпя значителна промяна през последните години, отчитат от „Алфа рисърч“ на базата на други изследвания. От силно доминираща подкрепа за построяването на АЕЦ „Белене“ преди около 10 години – 80% през 2004 г., към момента 33% от пълнолетните граждани са „за“ реализиране на проекта АЕЦ „Белене“, а 30% са „против“ развитие на ядрената енергетика в България изобщо.

#АЕЦ „Белене" #„Алфа рисърч" #АЕЦ „Козлодуй" #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"