Вторичните трусове станаха 30 след земетресението в Егейско море

Вторичните трусове станаха 30 след земетресението в Егейско море
Според директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Николай Милошев, следтрусовата серия подсказвала, че нещата най-вероятно отиват към успокояване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До момента са регистрирани около 30 вторични труса с магнитуд около 3.5 по Рихтер след земетресението в Егейско море, съобщи директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Николай Милошев.

Милошев предупреди, че се очакват и още трусове, предаде Информационна агенция „Фокус".

По неговите думи, следтрусовата серия подсказвала, че нещата най-вероятно отиват към успокояване.

Милошев уточни, че в България трусът може да се измерва по 12-степенната скала Медведев-Шпонхойер-Карник за интензивност на усещането.

Според скалата земетресението е усетено най-силно в Кърджали - с 4-та степен, в Пловдив – с 3-та степен, и в София 2-3 степен.

Относно регистрираното от Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресение в Сърбия, сеизмологът добави, че информацията за земетресението вече е изтрита от сайта на центъра, което бе потвърдено и от Сърбия.

От там обясниха, че е имало грешка, тъй като били отчетени две земетресениия., което и според Милошев е възможно да се случи, тъй като се касае за техника, която греши.

Той добави, че заради това българската сеизмологична служба не разчитала само на автоматичната мрежа, а сеизмоложи поддържат и 24 часово дежурство.

Милошев бе категоричен, че не трябва да се очакват по-силни трусове в България, нито да се прави връзка със земетресението от май в Перник.

Двете били различни като геологическа структура и са отдалечени като разстояние.

#Европейски средиземноморския сеизмологичен център #трус #земетресение #Егейско море #Измир #България #вторични трусове #Николай Милошев #Национален институт по геофизика #геодезия и география #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници