Швейцария спечели "Евровизия" на фона на скандали и протести (ВИДЕО)

Швейцария спечели "Евровизия" на фона на скандали и протести (ВИДЕО)

ФБ/Евровизия

A A+ A++ A

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата.

За Швейцария настоящото първо място е трета победа на страната в музикалния конкурс след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 г. и след това на Селин Дион през 1988 г.

Конкурсът включваше 37 държави, като Хърватия остана на второ място с песента "Рим Тим Таги Дим" на Бейби Лазаня, а на трета позиция е Украйна с песента "Тереза и Мария".

Цялата седмица на "Евровизия" беше белязана от протести в Малмьо срещу участието на израелски участник в конкурса по време на конфликта в Газа. В крайна сметка Израел достигна пето място на финала благодарение на гласовете на публиката и въпреки малкото точки, дадени по-рано от журито.

Самият финал на песенния конкурс също се проведе на фона на протести срещу войната в Газа. Полицията потвърди, че е използвала сълзотворен газ спрямо над 100 демонстранти, които се бяха събрали пред концертната зала преди и по време на големия финал, вееха знамена и скандираха "Освободете Палестина".

А точно преди финалната конкурсна вечер представителят на Нидерландия беше дисквалифициран след инцидент зад кулисите и обвинения за неуместно поведение.

Гърми скандал! Часове преди Евровизия дисквалифицираха Нидерландия

Също часове преди финала норвежката водеща се оттегли, предаде ДПА. Певицата Алесандра Меле обясни решението си във видео в „Инстаграм“, изтъквайки израелските действия в ивицата Газа. „Провежда се геноцид“, каза 21-годишната певица в англоезична публикация.

"Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината."

Мотото на Евровизия „Обединени от музиката“ ("United by Music") е причината да се занимавам с музика, посочва Меле. „Но в момента тези думи са просто празни думи.

Певицата, която има и италиански корени, през 2023 г. класира Норвегия на пето място на Евровизия с "Queen of Kings".

Скандал гърмя и около финландеца Windows95man, който направи провокативно изпълнение на песента "No Rules!", като създаде илюзията, че е излязъл гол на сцената.

"Дъното на дъното"! Финландец пя по без гащи на Евровизия! (ВИДЕО)

По време на участието си той излезе от голямо яйце на сцената само по тениска, шапка и бандаж с телесен цвят, което създава излюзията, че е гол.

След което, докато пееше парчето заедно с Хенри Пийспан, Windows95man обикаляше сцената и подскачаше, като през цялото време си криеше интимните части по някакъв начин. Към края на
изпълнението на песента си се обу с къси дънкови панталонки.

Тази година България не участва в Евровизия.

Ето и крайната подредба на участниците в конкурса:


#"Евровизия" #победител #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите