Заплаха за реколтата от череши! Ще ядем ли български плодове

Заплаха за реколтата от череши! Ще ядем ли български плодове

canva

A A+ A++ A

Рязкото застудяване води до това, че голяма част от плодовите насаждения в Кюстендилско са застрашени от сланите, съобщава БНТ.

От близо 30 градуса през миналата седмица до малко под 2 градуса тази сутрин стигнаха температурите в Кюстендилско. Това, разбира се, влияе изключително неблагоприятно на всички овощни дръвчета в района.

"Свидетели сме на драматични промени във времето. От 30 градуса, когато беше масовият цъфтеж на овощните култури, две седмици след прецъфтяването температурите са към критичните норми и добре, че времето е влажно и облачно, което спасява засега овощните култури в региона. Но все пак има реколта в Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко. Дъждовете обаче през последните дни, а и според прогнозата те да продължат още една седмица, това неминуемо ще се отрази на плодовата реколта", обясни проф. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

"Миналата година сме на загуба от трайните насаждения. Повечето колеги не можаха да опазят реколтата, а тя беше и в по-малки количества. Разходите са за торове, препарати и химикали и след това за работници. Работната ръка също е голям проблем и това влияе на прибирането на реколтата, когато се изисква голямо количество хора, а те в региона ги няма", каза Валери Йовев - собственик на овощни градини.

#череши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?