В началото на сезона: Рекордно поскъпване на арпаджика

В началото на сезона: Рекордно поскъпване на арпаджика

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Рекордно скъп е арпаджикът в началото на пролетния сезон, отчитат търговци. Тази година цената на определени сортове за садене на места надхвърля осем лева за килограм, съобщава НОВА.

Пазарен ден във Вършец. На масите има от плодове и зеленчуци, до сирене, семена и лук за засаждане. Най-голям наплив има за арпаджика.

„Цената на лука ми се вижда висока, защото сме с малки пенсии. Въпреки това съм на 86 години и съм си купила един килограм да си насадя, защото два лева е другия лук и той не е качествен, той е за салата, не е за готвене“, споделя Димитрана Гуцина.

Тази година цената на арпаджика е драстично нагоре, коментират клиенти и търговци.
Масово лука за садене в зависимост от сорта се продава между 6,50 и 9 лева за килограм.

„Може би с два лева е нагоре за килограм, цена от производителите. Някъде с два лева са го вдигнали за два месеца. Сред причините за завишената стойност на изкуствения тор, както и труда за производството на този арпаджик“, сподели Иво Христов - продавач.

„Тук за две седмици скочи с лев и 50 арпаджикът. Румънците са се научили да купуват от България. На борсата в Първенец масово изнасят нашият лук в Румъния, защото те нямат такъв“, посочи Валентин Методиев, който също е търговец.

„За садене си купих един килограм за 7,50 лева. Цената е висока, но навсякъде е такава“, каза Евгения Борисова.


#лук #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?