Край! Ел Ниньо си отиде, иде Ла Ниня! Свършват ли климатичните аномалии?

Край! Ел Ниньо си отиде, иде Ла Ниня! Свършват ли климатичните аномалии?

Генерирано с ИИ

A A+ A++ A

Метеорологичното явление "Ел Ниньо", което се наблюдава от миналата година, е приключило, обявиха от Австралийското бюро по метеорология във вторник, съобщи Ройтерс.

Бюрото обясни, че макар някои климатични модели да предвиждат преминаване към "Ла Ниня" по-късно тази година, все още не е сигурно дали това ще се случи.

"Ел Ниньо приключи", обявиха официално австралийските метеоролози.

Ел Ниньо и Ла Ниня са две противоположни фази на климатичното явление, известно като Ел Ниньо-Южноосцилация (ENSO). Те са най-силните и периодични вариации в глобалния климат и се проявяват в тропическата част на Тихия океан.

Ел Ниньо е фазата, характеризираща се с необичайно топла повърхностна вода в централната и източната част на Тихия океан. Това води до значителни атмосферни промени, включително промени във валежите и температурите по целия свят. Обикновено, Ел Ниньо се асоциира със суша в Австралия и Индонезия, както и с повишени валежи в Южна Америка и югозападните Съединени Стати.

От друга страна, Ла Ниня е характеризирана с необичайно студени води в тези същи региони на Тихия океан. Тя води до противоположни атмосферни промени, като увеличаване на валежите в Австралия и Индонезия и суша в Южна Америка. Ла Ниня често води до по-хладни и по-влажни условия в северните тропици.

Разликите между Ел Ниньо и Ла Ниня са значими, тъй като те влияят на глобалните метеорологични модели. Ел Ниньо може да доведе до топли зими в северната част на САЩ и Канада, докато Ла Ниня може да причини по-студени и снежни условия. В Азия, Ел Ниньо често води до по-сухи монсуни, докато Ла Ниня може да усили монсунните валежи.

Важно е да се отбележи, че и двете явления са естествени части от климатичната система на Земята и не са пряко свързани с глобалното затопляне, въпреки че изменението на климата може да влияе на тяхната интензивност и честота. Пониманието на Ел Ниньо и Ла Ниня е от съществено значение за прогнозирането на времето и разработването на стратегии за справяне с климатичните промени.

#Ел Ниньо #„Ла Ниня“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници