Паскал Донахю: Нека сме честни - цените може да се повишат, когато влезете в еврозоната

Паскал Донахю: Нека сме честни - цените може да се повишат, когато влезете в еврозоната

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

На посещение в страната вчера пристигна председателят на Еврогрупата Паскал Донахю. Той даде интервю пред БНТ.

БНТ: Г-н председател, кога България може да се присъедини към еврозоната?

Паскал Донахю: България може да приеме еврото, когато покрие условията. Те си струват по принцип. Например, ниска инфлация. Да, полезна е да влезеш в Еврозоната, но по-важното, добра е за българския народ. Вярвам, че България може и ще покрие условията – и после ще приеме еврото. А кога? Смятам, че България може да въведе еврото през 2025.

БНТ: Но кога през 25-та? Реалистично ли е през януари?

Паскал Донахю: Зависи от изпълнението на критериите. Отново казвам, струва си заради самите българи, независимо от еврото. Стабилни публични финанси, ниски нива на дълг, както и ниска инфлация. Трудно е да се каже конкретна дата през 2025, но по-важното е България да успее. Имам големи надежди - и това е целта на посещението ми днес.

БНТ: Инфлацията ли е основната пречка?

Паскал Донахю: Гледаме 4 различни икономически показатели. Към момента инфлацията е ключовото условие: много е важно цените да се движат сходно във всички страни с евро. Влизат ли в еврото или не, за българите овладяването на инфлацията е полезно така или иначе. Защото дава най-добрата възможност за по-добър стандарт на живот.

БНТ: А еврозоната като цяло успя ли да се справи с растящата инфлация?

Паскал Донахю: Да. Инфлацията пада: от 13-15% в някои икономики до 5-8% за миналата година. В много икономики в Еврозоната инфлацията тази година може да бъде около 2-3%. Така че Еврозоната успя. В нея страните имат по-силен инструмент за контролиране на инфлацията в собствените си икономики. Еврото е застраховка срещу рисковете, от които всяко правителство иска да спаси народа си.

БНТ: Политическата стабилност не е формален критерий за влизане в еврозоната. Но ако България не успее да сформира правителство сега, това би ли повлияло на възможността да се приеме еврото?

Паскал Донахю: Надявам се България да има успех в продължаването на управлението. Защото политическата стабилност помага, по много причини. Разбира се, предвид сложността на задачата за присъединяване към Еврозоната, е полезно да има правителство, съсредоточено върху това. Но това е работа на българското правителство и парламент, не моя. Аз, като политик, уважавам решенията на парламентите в другите страни.

БНТ: Но представете си, че сме влезли в еврозоната. Цените вдигат ли се автоматично само заради еврото?

Паскал Донахю: Честният отговор е, че цените може да се повишат. Но това може да стане така или иначе. Вижте Хърватия. След като въведе еврото, разликата в инфлацията в първите месеци бе 0,2 - 0,4%. Това е сравнително малка промяна. Насреща обаче ползите от еврото са несъизмерими: стабилност на цените, ниски лихвени нива, ниска инфлация. Вижте и нашия опит в Ирландия. Уверен съм, че присъединяването към Еврозоната ще бъде полезно за обикновените граждани на България, които искат по-добри работни места, по-ниски лихви и по-ниска инфлация.

БНТ: Но критиците на еврото изтъкват важен аргумент – загуба на автономност. Не би ли било по-справедливо да се гласува за еврото?

Паскал Донахю: Това отново е решение, което българските правителство и парламент трябва да вземат. Не е редно да го коментирам аз, чуждестранният политик. С цялото си уважение бих изложил аргумента, че еврото осигурява по-силно членство в ЕС. Призовавам в политическия дебат да не се забравят практическите ползи, които еврото може да донесе на работещите в България, пътуващите от и за България, както и инвестиращите в България. Огромни икономически ползи! А на политическо ниво, гуверньорът на БНБ ще бъде член на ЕЦБ. Министърът на финансите ще бъде в залата, в Еврогрупата, когато се взимат важни решения за българската икономика. Макар теоретично да обединява суверенитет, еврото практически носи огромна положителна промяна.

БНТ: Споменахте ирландския пример. Има ли грешка, която България може да избегне или успех, който да може да копира?

Паскал Донахю: За Ирландия присъединяването към Еврозоната беше съществен елемент от икономическото ни развитие. Ние сме страна на края на Европа. Дълги години населението ни спада, а страната не може да реализира потенциала си. Членството в ЕС промени това в политиката и социалното дело. Единният пазар и после Еврозоната го промени и в икономиката. Уверен съм, че същото може да стане тук, с адекватния политически и икономически фокус, който показвате днес. Радвам се да повторите успеха. Но, разбира се, Ирландия премина през върхове и спадове. Не всичко мина така, както искаха ирландците. Правихме и грешки. Трябва да бъдем смирени и откровени. Ще подчертая колко е важно да продължите да регулирате банките си, което, знам, е на преден план в България. И да не забравяме практическите ползи, които Европа дава на българите.

БНТ: В момента има две войни. Още не сме забравили Ковид. Европа днес податлива ли е на кризи?

Паскал Донахю: Светът е податлив на кризи! Може би сме в първите дни от завръщането към онзи ритъм на историята, какъвто е бил векове. В този свят най-добрият начин Европа да съхрани сигурността си и да се грижи за хората си, е приятелството и сътрудничеството. ЕС най-добре осигурява това. Трябват ни мъдрост и спокойствие. Позволете накрая да изкажа своите съболезнования към Вас и Вашите зрители за тъжната кончина на Вашия Патриарх, който също е бил източник на спокойствие и авторитет.

#Паскал Донахю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници