Зеленски ликува след решението на ЕС за финансова инжекция

Зеленски ликува след решението на ЕС за финансова инжекция
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече днешното решение на Европейския съюз да отпусне 50 милиарда евро грантове и заеми за страната му през следващите 4 години "важно доказателство за европейското единство".

Зеленски отбеляза, че икономическата и финансовата стабилност на Украйна са не по-малко важни от военната помощ от Европейския съюз и санкциите срещу Русия.

От целия пакет 39 милиарда евро ще бъдат използвани направо за покриване на бюджетните нужди на Украйна. Първият транш се очаква през март - 4,5 милиарда евро.

В Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан изрази задоволство, че е успял да гарантира, че еврофондовете на Унгария няма да отидат в Украйна.

Орбан използва визитата си в Брюксел, за да отправи обещание и към протестиращите там фермери от няколко европейски държави:

"Гласът на хората на улицата не се взема насериозно от лидерите. Това е дефицит на демокрация. През юни ще има европейски избори. Трябва ни нов Европарламент. Трябва да намерим нови лидери, които наистина представляват народа".

Поне от 5 европейски държави са протестиращите фермери в Брюксел - с около 1300 трактора, според изчисленията на белгийската полиция. Те не бяха допуснати в близост до сградата, където заседава Съветът на Европейския съюз, затова най-горещите сцени се разгоряха пред Европарламента, който беше обстрелван с яйца и камъни.

Фермерите недоволстват от високите данъци, прекалено много "зелени" правила и нечестна конкуренция с внос на продукция от страни извън Европейския съюз.

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници