Какво да сложим на трапезата за Ивановден + рецепта за свински ребърца със зеле
Още в първите дни на новата година пред почти всяко българско семейство се изправя ново предизвикателство на кулинарния фронт. Това са Йордановден, Богоявление и Ивановден на 6 и 7 януари, традиционното продължение на празниците около Коледа и Нова Година.
Днес празнуваме Ивановден. Той се определя като най-празнуваният именден в България. Днес празнуват над 300 000 души. На този ден се отбелязва паметта на св. Йоан Кръстител, най-великия сред пророците, който ревностно проповядвал идването на Христос сред хората.
На този празник продължават да се изпълняват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата. Още в ранни зори се донася прясна вода, пълнят се каци и в тях се топят децата за здраве. Светецът е почитан като покровител на кумството и побратимството и затова в този ден младоженците гостуват при кумовете и ги даряват с вино, месо, кравай.
И понеже имената на светците са много широко разпространени, едва ли не всяка втора домакиня ежегодно се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. Тъй като на имен ден по принцип не се кани, а близки и познати си идват ей така, без да са викани специално, човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.
Един толкова специален празник като Ивановден, не може и без вкусни яситя.
По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка.
Едно българско меню, което повечето от нас биха си хапнали с удоволствие.
А ето и как да приготвите традиционните свински ребърца със зеле:
Необходими продукти
Свински ребра – 750 г
Зеле – 1 кисела зелка
Чушки – 1 бр. суха
Праз – 1 - 2 стръка
Домати – 2 с.л. пюре
Червен пипер – 2 с.л.
Черен пипер
Чубрица
Олио – 1/2 к.ч.
Вода – 1 ч.ч.
Сол
Начин на приготвяне
Изпържете ребрата в силно загрятата мазнина. Извадете ги и изсипете нарязания праз. След като се задуши, към него прибавете червения пипер и доматеното пюре.
Разбъркайте добре и прибавете ситно нарязаното зеле, нарязаната чушка и останалите подправки.
Изсипете половината от сместа в подходяща тавичка или гювеч, отгоре подредете ребрата и накрая завършете с другата половина зеле. Залейте с водата и печете ястието до готовност.
Още по темата:
- » Какво да сложим на трапезата за Цветница?
- » Тефтерите на баба: Джуркана коприва и спанакова бурания за Лазаровден
- » Ивановден е! Ето какви са традициите и обичаите