Откриха животно, изчезнало от света преди век

Откриха животно, изчезнало от света преди век

БТА

A A+ A++ A

Смятаната за изчезнала от златна къртица (Chrysochloridae) беше открита отново в Южна Африка, съобщи АФП.

Екип от учени към неправителствена организация и университета в Претория обяви, че е открил двама представители на вида, известен с "гмуркането" си в пясъка, на плажове в района на малкия пристанищен град Порт Нолот, на северозападния бряг на Южна Африка..

Според учените за последен път златни къртици са виждани през 1936 г.

18 км дюни са били разкопавани всеки ден, разказа Естер Матийо, представител на неправителствената организация Endangered Wildlife Trust (EWT).

Местообитанията на къртицата са труднодостъпни за човека, защото добре развитият й слух й позволява да улови движенията и да избягва хората, които я търсят. Тя има златна козина и заострен пръст на предните лапи.

Трудно е да се намери златна къртица, тъй като тунелът, който животното изкопава в пясъка, се затваря след него, не остават никакви следи, обяснява Естер Матийо.

Учените са използвали ДНК от околната среда, за да установят присъствието на животното - кожни клетки, косми и секрети. Златните къртици са били локализирани благодарение на куче. "Беше като в криминален роман", добавя ученът.

Това е поредният изгубен вид, открит от стартирането на програмата Re:Wild през 2017 г. Досега бяха намерени гигантската пчела от Индонезия, гигантската костенурка от островите Галапагос и мадагаскарския хамелеон.

#животно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници