ЕК ще наказва държавите-членки, ограничили украинския земеделски внос

ЕК ще наказва държавите-членки, ограничили украинския земеделски внос

Pixabay

A A+ A++ A

Европейската комисия предупреди днес, че може да предприеме наказателни процедури срещу държавите от Европейския съюз, които налагат едностранни ограничения на земеделския внос от Украйна. Целта ни е да постигнем решение съвместно с всички засегнати страни, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Държавите в ЕС нямат право да налагат едностранни мерки. Целта ни е да постигнем решение с помощта на всички засегнати. Украйна представи тази седмица план за действие, обсъждаме го, добави говорителят.

Планът предвижда Украйна да въведе бързо надзор на износа. В този случай няма да има нужда от едностранни ограничения. ЕК запазва правото си, ако прецени, да предприеме наказателни процедури срещу държавите, които поддържат едностранни мерки, поясни той.

Говорителят добави, че засега ЕК не е запозната с мерките, предприемани от България. Обсъждаме тези въпроси двустранно, уточни той.

По неговите думи ЕК ще бъде длъжна да представлява държавите от ЕС в спора в Световната търговска организация (СТО) по въпроса за украинския износ. Украйна предяви преди дни иск в СТО срещу Полша, Унгария и Словакия заради предприетите от тях едностранни ограничения срещу вноса на украински земеделски стоки.

На 15 септември ЕК реши да не продължава временните ограничения за украинския земеделски внос. Временните мерки засягаха преноса на украинска реколта през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, предаде БТА. След тази дата Будапеща, Братислава и Варшава въведоха едностранни мерки. Заради спора Полша обяви намерение да прекрати военната помощ за Украйна. Междувременно Украйна обеща да въведе лицензи за износа, за да ограничи възможността за повторно възникване на трудности на европейския пазар.



#ЕК #Украйна #украинско зърно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници