Най-мощното изригване на Слънцето! Огромен поток от гореща плазма лети към Земята

Най-мощното изригване на Слънцето! Огромен поток от гореща плазма лети към Земята
A A+ A++ A

В събота, 16 септември, на Слънцето се случи поредното изригване на плазма в космоса, в резултат на което този поток, известен като изхвърляне на коронална маса (CME), се насочи към нашата планета. Учените прогнозират появата на геомагнитна буря G2 на 19 и 20 септември.

Физикът Кийт Стронг, който от 50 години изучава Слънцето, публикува кратко видео в социалната мрежа X (преди Twitter), създадено на базата на снимки, направени от космически кораби. Той показва как огромна нишка от много гореща плазма излиза от нашата звезда и този CVM е насочен към Земята. Кийт Стронг пише, че през всичките години на наблюдение на нашата звезда това е най-голямото изригване на Слънцето, което той някога е виждал.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ издаде предупреждение, че изхвърлянето на коронална маса от Слънцето, което се случи преди няколко дни, ще удари Земята във вторник, 19 септември или сряда, 20 септември, пише Space. В резултат на това събитие на Земята ще се появи геомагнитна буря от ниво G2, която се счита за умерена по сила.

Геомагнитните бури са резултат от големи плазмени изхвърляния от слънчевата атмосфера, навлизащи в магнитното поле на Земята, което води до промяна на формата му. Някои слънчеви частици преминават през магнитното поле и проникват в горните слоеве на земната атмосфера и поради това се появяват ярки сияния. В резултат на тази геомагнитна буря, както предполагат учените, полярното сияние ще може да се наблюдава малко по-южно от тези региони, където се появяват най-често.

Геомагнитните бури имат пет нива от G1 до G5, като първото се счита за най-слабо и причинява незначителни смущения в системите за радиокомуникация и захранване. Последното може да доведе до факта, че на по-голямата част от планетата в същото време ще има големи проблеми, когато радиокомуникацията може да бъде напълно прекъсната и енергийната система може да се провали. За щастие подобни геомагнитни бури са много редки.

слънце

Снимка: NASA

Според прогнозите на учените геомагнитна буря от ниво G2 може да има известно негативно въздействие върху радиокомуникационните и енергийните системи на Земята, но ако възникне прекъсване, то ще бъде краткотрайно и ще продължи десетина минути. Навигационните системи също могат да започнат да работят неправилно, но това също няма да продължи дълго.

По-силни геомагнитни бури може да започнат да се появяват на Земята в близко бъдеще, тъй като максималната активност на Слънцето, когато има много енергия и плазмени емисии, се очаква още през 2025 г. С наближаването на този период солната активност вече започва да се увеличава.

В същото време, според учените, прогнозирането на космическото време, което се формира от Слънцето, е толкова трудно, колкото времето на Земята, и следователно прогнозите невинаги се сбъдват. Но понякога резултатът от слънчевата активност може да бъде дори по-лош, отколкото предполагат учените.

Превод: GlasNews

#слънчево изригване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници