Клати ли се тронът на Путин?

Клати ли се тронът на Путин?

kremlin.ru

A A+ A++ A

Макар метежът срещу режима в Кремъл да бе неуспешен, а Пригожин междувременно да е мъртъв, събитията от края на юни оставиха дълбока следа. Накърнен ли е авторитетът на Путин и колко стабилна е Русия?

Бойците от групата "Вагнер" не се натъкнаха на никакъв сериозен отпор по време на похода си към Москва преди два месеца. Техният междувременно починал шеф Евгений Пригожин прекрати бунта и борбата за властта в Кремъл не се състоя. Но няма как да се забрави: тогава президентът Владимир Путин се показа слаб, първо говореше за "преговори", след това за "предателство" - всичко това само в рамките на няколко часа.

След края на метежа започнаха дебати за стабилността на Русия. Директорът на Центъра за стратегически комуникации на НАТО в Рига Янис Сартс смята, че маршът към Москва е разтърсил властта в Кремъл. На същото мнение е Мартинс Варгулис, заместник-ръководител на литовския Институт за външна политика. "Властта на Путин бе застрашeна от сили вътре в самата Русия", каза той.

Междувременно инфлацията в Русия расте, рублата се срива спрямо долара и еврото. Приближеният до правителството московски вестник "Известия" написа, че в регионите се вият опашки по бензиностанциите - и то в страната, която е третият по големина производител на нефт в света. И руската война срещу Украйна буксува - през последните седмици украинците са тези, които отбелязват успехи на фронта.

Клати ли се тронът на Путин в Кремъл?

За момента изобщо не може да се смята, че тронът на Путин се клати, казва пред ДВ Щефан Майстер от Германското дружество за външна политика. Благодарение на репресиите и пропагандата режимът на Путин успя да си осигури поддръжката на голяма част от обществото. Някои от западните санкции биват заобикаляни. Много компании, включително западни, все още са активни в Русия. Щефан Майстер отбелязва, че в благосъстоянието на руското население се наблюдава известен спад, но за разпад на страната или за слабост на Путин не може да става и дума. И ако изобщо някой ден към Путин бъде отправено предизвикателство, то това ще е от страна на апарата по сигурността, предполага познавачът на Русия. Засега обаче Путин е "здраво на седлото". Той разполага с достатъчно ресурси, за да може да продължи войната си срещу Украйна още две-три години.

Тобиас Фела от Института за изследване на мира и политиката за сигурност също не смята, че в момента Русия е заплашена от голяма нестабилност. До проблем за Кремъл би могло да се стигне, ако на правителството му се наложи да предприеме следваща мобилизация или ако икономическото положение се влоши драматично.

Западните експерти гадаят дали самият Кремъл не разпространява наратива, че Русия е заплашена от хаос. Този наратив цели отслабване на подкрепата на Запада за Украйна, тъй като Западът би могъл да преживее това, че Украйна трябва да отстъпи територии, но не и кръжащи наоколо руски ядрени ракети.

Малките поражения в Украйна не застрашават властта на Путин

Щефан Майстер не вярва в този вид теории. Според него системата на Путин в много по-голяма степен демонстрира сила - включително със смъртта на Пригожин. Нито олигарсите, нито обществото, нито военните или хората, които заобикалят Путин и са зависими от него, могат да поставят властта му под въпрос, смята той.

Но един ден това може да се промени, що се отнася до тайните служби и до апарата по сигурността. Малките поражения в Украйна не застрашават властта на Путин. Това вероятно би могло да се промени едва тогава, когато на Украйна ѝ се отдаде например да си възвърне Крим и всички окупирани от Русия територии.

Миодраг Сорич, Дойче веле


#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници