Масов мор на риба в р. Черна, а виновни няма, засега

Масов мор на риба в р. Черна, а виновни няма, засега

ФБ/Станимир Иванов

A A+ A++ A

Стотици риби измряха по поречието на река Черна в смолянския квартал Устово след концентрирано изпускане на отпадни води от градския колектор в Смолян. Проверка от тази сутрин на ВИК установи, че няма пробив на градския колектор и няма нерегламентирани зауствания от колектора в реката. И няма причина това да е от дейността по водния цикъл, съобщава БНР.

Сигналът за умрялата риба беше подаден на телефон 112 вчера сутринта и вдигна на крак институциите РИОСВ, Басейнова дирекция, ИАРА, полицията и община Смолян. Засегнат е участък от километър и половина в района на квартал Устово. Мъртвата риба първи виждат членове на сдружение "Олимпик", които от пет години се грижат за реката. Представителите на сдружението вчера събраха 160 кг мъртва риба. Повечето от тях с внушителни размери, предимно балканска пъстърва, мряна и кефал.

"Ежеседмично правим проверки за бракониери. Това е резултатът от смолянското безхаберие. От януари знаем, че във водата се изхвърлят фекални води. Пускат се сигнали на няколко пъти, отреагира се, за известно време се спират и след това отново се връща всичко това нещо в реката. Умряла е в участъка цялата популация на балканска пъстърва, като рибите са от порядъка между 20 и 70 см - риби, които хвърлят ли хайвер, ситуацията в реката се оправя за години напред, но вече те са мъртви", казаха Асен Касабов и Христо Пеков от сдружението.

Според тях ще има наказания, но това е без значение, след като реката вече е обезрибена.

Още вчера експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури при проверката установиха изхвърляне на отпадни води.

Найден Байрактаров, старши специалист в ИАРА, каза: "По мое мнение почти всичката риба - балканска пъстърва и черна мряна е умряла. Засякохме от тръбата на ВЕЦ-а течеше черна отвратителна вода. Това съм видял на този етап".

Продължаваме внимателно да следим проблема - написа във фейсбук профила си кметът Николай Мелемов и обяснява, че още в ранните часове на деня вчера са взети проби от Басейнова дирекция и разследващи полицаи както от водата, така и от умъртвената риба. След обход в района на ж.к. Петровица е установено наличието на умряла риба и миризма на канализационни битово-фекални води. В района няма промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, които се заустват в река Черна.

Проверяват се дейностите по реализацията на втория воден цикъл на Смолян в обходения участък, съвместно с община Смолян. Спрямо виновните лица ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, съобщиха още от РИОСВ. По случая се извършва проверка и от органите на МВР.

Тази сутрин зам.-управителят на ВиК Смолян Румяна Фиданова бе на място на засегнатия участък, за да направи оглед, след което коментира пред БНР:

"Правим пълен обход на реката. Не намираме никакви източници на замърсяване на този етап. В момента сме при изтичалото на ВЕЦ-Устово. Доколкото разбирам вчера е имало доста високо ниво на водата след ВЕЦ-Устово. Искаме да проверим евентуално, ако се е случило нещо от ВЕЦ-а, ако е излизала такава вода, сега сме точно там - взимаме проби от реката преди и след изтичането на ВЕЦ-а и от самото заустване на водохващането на ВЕЦ-а. Ще проверим там какви са резултатите. Ако има някакви наличия на такива замърсители, които биха могли да отровят рибата, ще се насочим натам. По самия колектор не намираме никакви пробиви, никакви изтичания. Освен това при този оглед, който правя в момента, намирам огромни пасажи жизнена риба, всякакви размери. Продължаваме да търсим източника".

По думите й в момента в Устово няма строителни дейности по реконструкцията на канализацията и водопроводите - те са в Райково и другата част на Смолян.

Дали има връзка между двата случая с измряла риба последователно в Девинска и река Черна ще установят проверките. Но жалкото е, че и в двата случая става въпрос в Зона за любители риболовци “Хвани, пусни“.


#риба #Черна #Смолян #замърсяването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници