Няколко часа разлика: В Чехия посрещнаха Зеленски с военна музика и парад, у нас - с анатема и Беновска ВИДЕО

Няколко часа разлика: В Чехия посрещнаха Зеленски с военна музика и парад, у нас - с  анатема и Беновска ВИДЕО

Ukrinform

A A+ A++ A

Novinite.bg, Стефан МАРКОВ

Президентът на Украйна вчера посети две страни. Първата бе България, а втората - Чехия. У нас властите силно се тупаха в гърдите заради идването на Зеленски и го определиха за изключително важно и връщащо държавата ни в европейския и западен коловоз, що касае отношението ни към войната, която Русия предприе в суверенна Украйна. И това е факт.

Дали обаче България се постара да посрещне Володимир Зеленски адекватно. Спрямо мерките за сигурност - да, макар че имаше и пробойни, с които ще ви запознаем по-долу в този текст. Но да приемем, че престоят на украинския лидер в София премина безопасно и нямаше кой знае какви сериозни ексцесии, за което поздравления за организацията.

Не така стоят нещата, когато заговорим за символичното посрещане на високия гост. За база за сравнение спокойно можем да вземем визитата на Зеленски в Прага, която се състоя няколко часа след тази в България.

В Чехия той слезе от самолета и веднага се натъкна на строени гвардейци и червен килим. У нас го чакаше само решената в синьо Мария Габриел.

В Чехия лично президентът Петър Павел чакаше на крака Зеленски пред входа на сградата, където се проведоха срещите. Всичко това на фона на духова музика от военен оркестър и приветстващи го армейски части. Украинските гости чуха своя химн и видимо се почувстваха добре дошли. За това се погрижи и хилядно множество, което скандираше "Слава на Украйна", името на Зеленски и вееше жълто-синьото знаме на нападнатата вероломно от Путин страна.

У нас нямаше гвардейци, нямаше военен оркестър, липсваше гостоприемност. Нещо повече - кордонът на Зеленски видя изпуснат от полицията луд поп-русофил, който стигна на метри от колата на госта на бул. "Цариградско шосе" с викове "анатема".

За сметка на това имаше групичка, крещяща обиди по адрес на Украйна и Зеленски до Триъгълника на властта. В интерес на истината - имаше и солидна група поддръжници на Зеленски, които пък скандираха името му и той за благодарност им помаха.

В Прага Зеленски чу смислени въпроси от медиите и проведе задълбочен разговор с тях. У нас той стана свидетел на изцепките на Беновска, Ива Николова и подобни минаващи за журналисти лелки. Зеленски обаче зне как да се справя в такива ситуации и умело ги сложи на мястото им.

Срамно бе, че пред българското президентство Зеленски не бе посрещнат лично от Румен Радев, а от шефа на неговия протокол. За гвардейци и духова музика, както вече обяснихме, и дума не става...

Хубавото е, че поне премиерът Николай Денков се държа на ниво и лично посрещна госта на входа на МС.

Единственото, което накара Зеленски да се усмихва искрено бе посрещането му, когато отиде да се види с част от политическите кръгове и неправителствени организации, които подкрепят Украйна. Там той чу топли думи и видя искрено съпричастие с изстрадалия украински народ.

Не така стояха нещата, когато се срещна очи в очи с президента Радев, който сгафи доста пъти с недостен изказ за държавен глава на членка на НАТО и ЕС, но от страна на Зеленски чу истината и му се наложи да я изслуша цялата - без уговорки и завоалирани шаблонно фрази.

Като цяло разликата в посрещането на Володимир Зеленски в България и Чехия бе само няколко часа, но ясно си пролича различен манталитет. За съжаление в наш ущърб.

#Володимир Зеленски #Украйна #България #Чехия # Румен Радев #посрещане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници