Божанов от ПП-ДБ: Коалиция с ГЕРБ няма, макар да изглежда, че има

Божанов от ПП-ДБ: Коалиция с ГЕРБ няма, макар да изглежда, че има
A A+ A++ A

Правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да свърши някакви полезни неща. Декларацията в петък беше в тази посока. Не мисля, че сме близо до разпад. Това каза в „Денят започва“ Божидар Божанов от ПП -ДБ в коментар за напрежението в управлението от последните дни.

По думите му коалиционното споразумение е инструмент, когато има типична коалиция. „Това, което имаме в момента е особена форма. То не е коалиция, въпреки че има външните белези на такава. Имаме управление, излъчено от някакво парламентарно мнозинство. Има по малко политически лица от двете страни – Мария Габриел от страна на ГЕРБ, от страна на ПП-ДБ – Денков, Василев и експертен състав. Няма го това ниво на доверие, което предполага една коалиция. Затова настояваме да намерим други формули“, каза Божанов.

„В такава сложна политическа ситуация сме, че търсим всякакви заобиколни, алтернативни формули за управленски решения и предложението от 7 точки някой може да каже, че това е коалиция, но вътрешно, по същество не е“, добави още той. „Когато се изчете една декларация, за която има съгласие, или се приеме законодателна програма, тя не е коалиционно споразумение, но то е публично известен факт. Публично известен факт е поемането на ангажимент за регулаторите, както целият списък от закони, които трябва да се гласуват. Дали това е под формата на коалиционно споразумение или някакви документи, няма такова значение“, каза още Божанов.

За регулаторите е имало ясна точка в декларацията на Денков-Габриел, че те ще бъдат излъчвани с предварително гласуване, а после в комисии ГЕРБ с ДПС и „Възраждане“ прокарват процедурни правила. По думите на Божанов е било ясно от самото начало, че това няма да е лесна конструкция. „Затова поискахме публично тези гаранции, за да гарантираме, че и двете страни смятат да ги изпълнят“, каза той. Не смята обаче, че едно коалиционно споразумение дава гаранции за алтернативни мнозинства.

#ПП-ДБ #Божидар Божанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници