Само 1 от 5 проверени овчи сирена на пазара съдържа единствено овче мляко
Едно от пет изследвани овче сирена на пазара съдържа само овче мляко. Останалите са произведени от смес – овче и краве мляко. Това стана ясно след направени тестове в акредитирана международна лаборатория от „Сдружение за достъпна и качествена храна”, предаде Нва тв.
Истинското овче сирене започва от обора с издояването на млякото. Още топло то се прецежда. След това се добавя единствено мая за сирене. „Една лъжичка мая на десет литра, слагаме малко студена вода и разбъркваме”, обяснява рецептата Иванка Трайкова.
Според нея по-хубаво от домашното няма. И се учудва какво ни продават в магазините. Тя дава съвет как да разпознаем истинското овче сирене. „Трябва да е жълто, а не бяло. Щом е бяло, значи има някакви примеси”.
Още по темата:
- » КЗК проверява „овче сирене“ с краве мляко
- » Изследване: Млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко
- » Продават ли фалшиво сирене в магазините у нас
Коментирай
Най-четено от
Земеделие
Последно от
Земеделие