Ердоган губи изборите с около 5%, Кемал Кълъчдароглу отива на балотаж с преднина

Ердоган губи изборите с около 5%, Кемал Кълъчдароглу отива на балотаж с преднина
A A+ A++ A

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу изпреварва Реджеп Тайип Ердоган с 4,5%, расте подкрепата за Мухаррем Индже, Турция ще избере президент на втория тур.

Това са акцентите от усреднените стойности на 9 проучвания на общественото мнение в южната съседка, проведени през март.

48,3 на сто е подкрепата за кандидата на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу, който е председател на опозиционната Републиканска народна партия, издигнатият от Народния алианс Ердоган получава 43,8 на сто от гласовете. Кемал отдавна громи Ердоган по всички теми, обвинява го в чудовищна корупция, несправяне с пораженията след земетресенията, пълна управленска немощ и безхаберие. даже на много места опозиционният лидер сформира свои екипи, които да възстанояват Турция и инфраструктурата й след трусовете.

Председателят на Партията на родината Мухаррем Индже, който на предишните избори загуби от Ердоган, и който е посещавал няколко пъти Кърджали и региона, а по времето на партия ДОСТ дори на митинг в Могиляне призова управляващата партия в Турция да не се опитва да унищожи ДПС, е с растяща подкрепа и вече печели 5,5%. Четвърти в подреждането е Синан Оган от Алианс Ата.

Ако Турция не успее да избере президент на първия тур, гласувайки с повече от 50 процента за един от четиримата кандидати, балотажът между Кълъчдароглу и Ердоган ще се проведе на 28 юни.

#Кемал Кълъчдароглу #Реджеп Тайип Ердоган #Турция #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай