Русия иска да увеличи армията си още повече. Как?

Русия иска да увеличи армията си още повече. Как?
rg.ru
A A+ A++ A

На фона на обичайния пролетен набор Русия се опитва да набере и професионални войници на договорна служба в руската армия. Ще успее ли?

В България ги наричаха "мартенци", а в Русия започват да ги събират на 1 април: втория транш срочнослужещи военни за календарната година. Путин подписа указ, с който под военния пряпорец ще влязат още 147 хиляди младежи – с около 8% повече в сравнение със средното за предишни години.

Пролетният набор ще бъде съпроводен и от интензивната рекламна кампания, която държавата провежда в полза на професионалната военна служба. А агенция "Блумберг" се позовава на осведомени източници и твърди, че командването на руските въоръжени сили иска да намери още 400 хиляди нови бойци за фронтовете в Украйна. Министерството на отбраната в Москва обаче опровергава слуховете, че предстои втора мобилизация.

Реклама на военната служба

Сергей Чернишов, който ръководи учебно заведение в Новосибирск, също е получил препоръка да прави реклама на професионалната военна служба. Директорът на частния "Новоколеж" получил рекламните листовки директно от Градския отдел за работа с младежта. В отговор обаче Чернишов пуснал листовката в социалните мрежи. На нея се вижда военен с надпис ZOV напряко на униформата, дава се и информация за различни предимства и облекчения, които могат да ползват младите хора, избрали кариерата на професионални войници.

"Човек трябва да е откачил, за да публикува такова нещо на сайта на учебно заведение. Според мен властите са се прицелили неправилно, защото учениците не са длъжни да постъпват в казармата и е твърде странно точно тях да каниш да си зарежат следването и да вървят да служат. Тези хора - какво? Съвсем за идиоти ли ни мислят? Да не говорим, че това противоречи на нашите ценности: образование без политика", казва Чернишов.

Изданието "Тайга-инфо" също съобщава, че Новосибирското кметство разпраща подобни листовки и до домоуправителите с молба да ги окачват на таблата за обяви във входовете.

Разширяване на армията?

Руското ръководство официално заговори за необходимостта да се увеличи числеността на армията още в края на миналата година. А през януари тази година министърът на отбраната Сергей Шойгу оповести реформа в армията, която предвижда числеността ѝ да се увеличи от 1,15 на 1,5 милиона души до 2026 година. Експертите обаче смятат, че да се наберат толкова войници за такова кратко време е нереалистично. Междувременно се появи и предложение да се повиши наборната възраст: от сегашната 18-27 на 21-30 години. Депутатите от руската Дума обаче предпочитат само горната граница да бъде вдигната на първо време, а долната постепенно да се качи.

Министерството на отбраната стартира активната рекламна кампания за професионална военна служба малко преди старта на пролетната наборна кампания. Правозащитници съобщават, че на много от наборниците им се предлага алтернативно да сключат професионален договор. Държавните служители рекламират военната служба в своите канали в "Телеграм", листовките се разпространяват в държавните учреждения, в службите по гражданското състояние, в библиотеките и детските спортни школи.

Изпращат ли се наборните войници в Украйна?

Официално се твърди, че срочнослужещи не участват в бойните действия в Украйна, но роднини и близки често разказват, че техните момчета на срочна служба се намират или в зоната на конфликта или в непосредствена близост. Галина от Алтай споделя, че синът ѝ може би ще бъде преместен от Новосибирск в Белгородска област. "Защо трябва да ходи на границата с Украйна след само три месеца служба, след като президентът увери, че наборниците няма да бъдат изпращани в районите на бойни действия?" Руски правозащитници също казват, че редовно получават подобни сведения.

Още на 8 март 2022 президентът Путин наистина заяви, че срочнослужещи не участват във военните действия в Украйна, но малко по-късно Министерството на отбраната призна, че по погрешка в зоната на бойните действия е имало и срочнослужещи. Такива момчета е имало и на потопения крайцер "Москва" – за това разказват техни роднини.

През последните месеци се налага практиката срочнослужещите да бъдат изпращат да градят укрития и да копаят окопи по границата с Украйна. Роднини на войниците все по-често публикуват такива снимки в социалните мрежи.

"Министерството на отбраната планира да замени активната мобилизация с вербуване на професионални войници. А това показва, че главна мишена на вербовката ще бъдат именно срочнослужещите. Ще зачестят и случаите на принуда", обобщава пред ДВ правозащитникът Алексей Табалов.

Източинк: Дойче веле




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници