Удря ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам

Удря ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам
Pixabay
A A+ A++ A

Сполетява ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам. Ако експлозивната му енергия не се изчерпи до края на седмицата, ехото от експлозиите ще започне да достига до нашата планета, пише Meteo Balkans.

От началото на новата година се наблюдава най-големият взрив на слънчева активност от 2017 г. насам, сочат данните на ресурса https://tesis.xras.ru. За изминалите 10 дни Слънцето вече е направило цели 3 изригвания от най-висок клас Х. Последното от тях е регистрирано в нощта на 12 януари.

Клас X е най-високото ниво на 5-степенната скала на слънчевите изригвания, като първите два класа, обозначени с буквите A и B, са слаби, следващият клас C е среден, а след това има два по-високи класа M и X. Всеки следващ клас превъзхожда предишния по мощност около 10 пъти. По този начин изригванията от ниво X са приблизително 100 пъти по-мощни от тези от клас C.

Увеличаването на броя на изригванията ясно показва приближаващия максимум на слънчевата активност, чийто пик се очаква през следващите 2-3 години.#магнитни бури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай