Врачки предсказаха 3 премиерски покушения

Врачки предсказаха 3 премиерски покушения
Телеграф
A A+ A++ A

а 2 октомври се навършват 26 лета от покушението срещу бившия премиер Андрей Луканов. Малцина подозират, че той e третият български премиер (бивш или действащ), загинал при атентат след Стефан Стамболов (03.07.1895) и Димитър Петков (26.02.1907). Трагичният край на видния социалист, считан и за баща на много от милионерите в България, прилича повече на Стамболовия. Причината е, че и двамата стават жертва на заговор, и двамата – след като вече не са на власт. И на двамата врачка предрича смъртта приживе. Всъщност около тези събития има толкова легенди и конспиративни теории, че вече са станали част от съвременната митология и градския фолклор.

През 90-те години в средите на хората с паранормални способности усилено се коментира, че петилетка преди украински килъри да видят сметката на Луканов, негов съпартиец и съветник е ходил при Ванга в Рупите. Той имал някакъв проблем с кариерното развитие, както и с роднини, с които делил имот. Заради всичко това човекът решил да се допита до Петричката врачка, както ясновидката е наричана в онези години.

Фолклор

Според градския фолклор на изпроводяк Ванга казала на социалиста да предадат на Луканов немедлено да дойде при нея. „Да му кажете на шефа си да дойде или да ми се обади по телефона. Тръгнал е по много тънък лед и скоро ке се удави“, размахала пръст пророчицата, явно виждайки Дамоклевия меч над мастития политик. В онези дни обаче той е на върха на властта и славата си като премиер и не обърнал внимание на поканата на неуката жена.

През 1993 година тя отново му изпратила послание, реди още градският фолклор. Тогава депутат, проводен инкогнито от Александър Лилов, посетил Ванга покрай задаващите се нови избори. На „Позитано“ 20 били притеснени от канонадата от вотове на недоверие, с които от СДС искали да катурнат експертното правителство на Любен Беров, поддържано и от БСП.

Предсказание

Феноменалната жена предрекла, че кабинетът ще устиска до шест вота до следващата година, но тепърва предстояли още колизии. Твърди се, че тогава пророчицата отново поискала да се види с Андрейчо. Ала той за пореден път се отнесъл с пренебрежение към поканите й за сгледа, тъй като бил заклет материалист – вярвал само в Мамона на парите.

На 11 август през 1996 г. Ванга предава Богу дух, изпълнила и преизпълнила мисията си на земята да помага на хората и да доказва, че освен материален свят има и духовен такъв. Два месеца след това - на 2 октомври, бившият премиер е застрелян пред дома си на ул. „Латинка“ №15. Тогава в качеството си на депутат, тръгнал към парламента, но забравил някакви важни документи и се върнал. Докато му отворят външната врата, той вече лежал в локва кръв, „разпънат“ от четири куршума. Мотивите и до днес остават загадка, но в дъното прозират игри за руския газ и енергийната мафия. Малко преди кончината си емблематичният социалист е имал скандал, след който напуска УС на „Топенерджи“ - българо-руско дружество, с което Кремъл в онези години диктува газовия бизнес на Балканите.

Черна поличба

За разлика от Луканов големият български държавник Стефан Стамболов е стоял на другия полюс – той вярвал в духовния свят и посланията му, но въпреки предупрежденията оттам живеел като за последно. Езотерици казват, че той в живота си е натрупал много лоша карма, която трябвала да се изкупи с кръв. Всъщност големият български държавник, революционер, журналист и поет получава доста поличби, преди да бъде съсечен на улицата на 3 юли през 1895 г.

Като млад Стамболов заминава за Одеса, за да учи в Духовната семинария. Там бъдещият хъш две години учи Евангелието и жития на светии, но е изключен заради връзки с руски революционери. По-късно вярата му се изкривява в суеверия.

Хазарт

Фаталистичният му мироглед се засилва от неговата пристрастеност към хазарта. Някогашният хъш играел на карти с всеки, който можел да сложи пари или някаква ценност като залог. Веднъж той посещава Търново. Там случайно попада на една гледачка на кафе и решава да се заговори с нея. Тя му предрича, че ще стане голям човек, най-големият в държавата, но изведнъж вижда нещо в чашата и побягва като кошута. Гавазите на държавника я настигат и я връщат. Тогава тя признава, че се е уплашила, защото видяла в утайката главата на Стамболов, отсечена, да се търкаля. Циганката обаче рекла, че сигурно се е объркала. Така или иначе това пророчество се запечатва в съзнанието му. За това свидетелства и неговият стар съратник Никола Обретенов, пред когото революционерът политик споделил прокобното предсказание. Вече по време на неговото управление Стамболов е пазен зорко. Ескорт на конна полиция винаги съпровожда файтона му, а пред неговия дом пазят стражари. Причината е, че като министър-председател той си спечелва доста врагове. Докато е на поста, през 1891 г. е направен опит за покушение срещу него току пред столичната сладкарница „Панах” (днес хотел „България”). Тогава вместо него по погрешка е убит финансовият му министър Христо Белчев. Дали заради преживения шок, но Стефан Стамболов започва да сънува, че убитият Белчев го вика от оня свят – ясен знак, че е дошло и неговото време.

Оттогава Стамболов взема драконовски за времето си мерки за сигурност, въоръжава се и с ризница и пистолет. Тъй като по онова време Националната служба за охрана (НСО), която днес варди държавниците, още не е била създадена, функциите й се изпълнявали от полицията. За 30 сребърника и една ракия обаче всеки стражар ставал потенциален атентатор.

Приеми

Дори на приемите в княжеския дворец, където мерките за сигурност били изключително високи, с него вървял личният му телохранител Гунчо Тодоров, бивш хайдутин.
Нещата обаче се променят коренно, след като Стефан Стамболов пада от власт на 18 май 1894 г. Управлявал е с твърда ръка, почти диктаторски, в продължение на седем години и си е спечелил много врагове. Доста от тях сега мечтаят да си уредят сметките с него. Пред дома му се събирали тълпи и крещели обиди, а по улиците го замервали с камъни. Негови съратници са нападани и бити. Три месеца след падането му от власт пред къщата на Стамболов е поставена полицейска охрана. Предлогът е неговата безопасност. През август 1894 г. Стамболов е обвинен в обида на княза заради интервю, дадено на немския вестник "Франкфуртер цайтунг". Пускат го под гаранция от 35 000 лева, които той и придружаващите го приятели предвидливо носят със себе си. Сумата за времето си е огромна - един парцел в центъра на София тогава се продава за 10-20 хиляди лева.
През октомври 1894 г. е създадена парламентарна анкетна комисия, която трябва да разследва злоупотребите на Стамболовото управление. Имотите му са поставени под запор.

На 7 март 1895 г. бившият главен секретар на МВР Илия Луканов разкрива пред Стамболов подготвения заговор за убийството му.

Конспирация

Конспирацията пак се готви от участници в яловото покушение, при което загива Белчев. Наум Тюфекчиев, който имал пръст и в първия атентат, искал да отмъсти за смъртта на брат си Денчо. Последният бил пребит до смърт в полицията след убийството на Белчев. Другият организатор, Григор Начович, е министър на външните работи в правителството на Константин Стоилов и политически противник на Стамболов. Според плана той трябвало да осигури леки присъди на убийците, ако ги заловят. За изпълнители са привлечени група македонски комити, сред които е и другият убиец на Белчев, Михаил Ставрев-Халю.
Никола Обретенов, стар съратник на бившия премиер, предлага да му помогне да напусне страната нелегално. Настоящите власти обаче осуетяват това, като му отказват паспорт.

Месец преди фаталното покушение Стамболов отново сънува Белчев. Но не променя начина си на живот - все така ходи на лов, в заведения и по улиците, макар и винаги с телохранителя си Гунчо. Любимо място му е новооткритият Юнион клуб на ъгъла на улиците "Раковски" и "Иван Вазов" (днес там има градинка). Неговият приятел Иван Салабашев си спомня, че веднъж Стамболов му споделил своите лоши предчувствия. А на въпроса "защо тогава не си седи у дома" големият български държавник отговорил: "Те тъй и тъй, все ще ме убият. По-добре е да ме убият на улицата, та да умра сам, отколкото да хвърлят в къщата ми бомба, та покрай мене да пострадат жена ми и децата ми."

Стамболов е съсечен на улицата в едно от най-кървавите и жестоки покушения у нас. Дни по-късно той умира от раните си в болницата, с което и черното пророчество на кафегледачката се сбъдва.

Жълта рокля в пророчеството за Индира Ганди

Още едно пророчество, този път на действащ министър-председател, се приписва на българския феномен Ванга. През 1979-а при нея идва мъж, изпратен лично от министър-председателката Индира Ганди, да пита нещо. Ванга предупредила, че в момента всичко е спокойно, но рано или късно на шефката му й се пише атентат. Освен това рекла да не пуска Индира момчето си да лети.

Един от синовете й загива в самолетна катастрофа.

Твърди се, че още през 1969 г. Ванга е имала доста показателно видение за убийството на индийската министър-председателка. Тогава тя рекла така: "Ще я погуби роклята й. В дима и огъня виждам оранжево-жълта рокля!". Ганди е застреляна от охраната си на 31 октомври 1984 година. Индийската министър-председателка се готвела за важна среща и решила да не облича под роклята си тежката бронирана жилетка.


Източник: "Телеграф"

#предсказания #врачки #премиери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?